Bojović: Morača pregrađena, šljunak se nekontrolisano eksploatiše

"Demokrate pozivaju nadležne organe u Crnoj Gori da bez odlaganja preduzmu mjere iz svoje nadležnosti i zaustave vandale u ovim neodrživim i pogubnim aktivnostima po Crnu Goru, njene resurse i ekologiju"
1650 pregleda 1 komentar(a)
Bojović, Foto: Demokratska Crna Gora
Bojović, Foto: Demokratska Crna Gora

Vodni resurs, vodu izuzetnog kvaliteta sa vodoizvoriša "Boljesestre" najozbiljnije ugrožavaju "nepoznati vandali" koji su na udaljenosti od 1.500 metara od izvorišta pregradili rijeku Moraču, saopštila je odbornica Demokrata u Skupštini Glavnog grada Ivana Bojović.

"Poodavno je jasno da je mali broj zemalja u svijetu koje posjeduju takvo bogastvo vodnim resursima kao što je Crna Gora. Posmatrano na globalnom nivou potražnja za zdravom, pitkom vodom sve je veća u svjetskim razmjerama. Zbog te činjenice voda postaje resurs budućnosti, što nama u Crnoj Gori nameće obavezu da taj resurs moramo čuvati i brižljivo planirati.

Kao potvrda izrečenog je izgradnja najvažnijeg infrastrukturnog projekta koji je realizovan, a to je regionalni vodovodni sistem, kojim je riješen do tada nerješivi problem vodosnadbijevanja, vodom izuzetnog kvaliteta sa vodoizvorišta „Boljesestre“. I upravo taj resurs najozbiljnije ugrožavaju „nepoznati vandali“ koji su na udaljenosti od 1.500 metara od izvorišta ukrotili (pregradili) rijeku Moraču", ističe Bojović.

Ona je saopštila da je cilj ove, kako je kazala, neodgovorne avanture nekontrolisana eksploatacija pijeska i šljunka.

"Normalno za ovo divljaštvo trebalo je širinom cijelog korita Morače u neposrednoj blizini brda 'Miranglavica' utabati široki put kako bi se nesmetano kretale građavinske mašine čije moćne čeljušti na dubini više od tri metra vade pijesak i šljunak kako bi sa tih dubina došli do sto kvalitetnijih materijala a time i što veće zarade. Oni koji ih posmatraju mogu da zaključe da namjerno žele da unište vodoizvorište 'Boljesestre'. Međutim, ipak je riječ o nekontrolisanoj, neodgovornoj i divljoj eksploataciji ovog veoma konjukturnog proizvoda", poručila je odbornica Demokrata.

Bojović je ocijenila da je Morača već odavno uništena rijeka i da podsjeća na ratno zgarište

"Biljni svijet je odavno uništen i izumro, a što se ribljeg fonda tiče ribe nema ni za lijek. Jednom riječju, Morača je rijeka koje više nema. Oni koji su je uništili izvukli su iz Morače na stotine miliona eura, a da pritom u vraćanje korita rijeke u prvobitno stanje nijesu uložili ni jedan euro. Ovo što se ovih dana dešava je ozbiljna prijetnja da će vodoizvorište „Boljesestre“ doživjeti istu sudbinu.

Demokrate pozivaju nadležne organe u Crnoj Gori da bez odlaganja preduzmu mjere iz svoje nadležnosti i zaustave vandale u ovim neodrživim i pogubnim aktivnostima po Crnu Goru, njene resurse i ekologiju", zaključila je odbornica Demokrata u skupštini Glavnog grada, Ivana Bojović.

Bonus video: