Bojović: Pregovaramo sa Pozitivnom, izbori na Cetinju za prvi krupan korak

Bojović potvrdio da sa Pozitivnom razgovaraju o formiranju “državotvorno- reformatorskog saveza”
59 pregleda 16 komentar(a)
Rade Bojović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rade Bojović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.08.2013. 06:40h

Predsjednik Izvršnog odbora Pravedne Crne Gore Rade Bojović potvrdio je da taj politički klub pregovara sa Pozitivnom Crnom Gorom o zajedničkom nastupu na Cetinju. On je “Vijestima” rekao da su pregovori u toku, i da očekuje formiranje novog “državotvorno-reformatorskog saveza”.

“U toku su obećavajući razgovori između čelnika Pozitivne i Pravedne. Od svog osnivanja naš politički klub smatra potrebnim da se formira državotvorno-reformatorski savez. Takav savez bi jednako predstavljao alternativu vladajućoj politici i dominirajućoj opoziciji okupljenoj oko Demokratskog fronta (DF). Ujedno, politička integracija koja bi afirmisala evroatlantske, državotvorne i reformske snage bila bi značajno snažnija ponuda od srodnih pojedinačnih ili usamljenih zalaganja”, kazao je Bojović.

On je ponovio da je Crnoj Gori potreban jasan i odgovoran treći politički put, navodeći da takva politička opcija treba da otvara procese radikalnijih sistemskih reformi.

Treći put, smatra on, treba da podstakne smjenu vladajućih stranaka, ali i da bude “brana populizmu i nedržavotvornosti DF-a”.

“Vjerujem da će Pozitivna, kao potencijalna partijska okosnica nove politike, ići u ovom pravcu. U tom smislu, predstojeći izbori na Cetinju mogu predstavljati prvi krupan korak u pravcu izgradnje politike koja bi pružila nadu u postepeno stvaranje kredibilnije države i boljeg i slobodnijeg društva”, kazao je Bojović.

Javne ličnosti koje su kasnije bile okupljene oko Pravdene i Pozitivne su prije osnivanja tih političkih subjekata razgovarale o političkoj saradnji kada je zagovarano stvaranje jake indipendističke opozicione partije koja bi pokušala da uzme glasove razočaranih birača vladajuće koalicije. Ta ideja nije realizovana. Pravdena je formirana kao politički klub koji je osim Bojovića, okupio prof dr Iliju Vujošević, Branka Lukovaca, prof dr Šerba Rastodera, Stevo Vučinić..., dok je Pozitivna kao stranka izašla na oktobarske parlamentare izbore.

Bojović je pokušao da učestvuje na predsjedničkim izborima u aprilu, ali nije uspio da prikupi dovoljan broj potpisa. On tada nije želio da pozove birače da glasaju za nekog od predsjedničkih kandidata, ali je najavio da u Pravednoj imaju namjeru da do jeseni reformišu politički klub i pripreme se za samostalan nastup na lokalnim izborima na Cetinju i Podgorici.

Bonus video: