Borisovu uručen Orden Crne Gore na lenti

Đukanović i Borisov iskazali su obostrani interes za infrastrukturnim povezivanjem Regiona i saradnjom u oblasti energetike
221 pregleda 3 komentar(a)
Bojko Borisov, Milo Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Bojko Borisov, Milo Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Ažurirano: 03.09.2018. 14:44h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio je predsjedniku Vlade Bugarske Bojku Borisovu visoko državno odlikovanje - Orden Crne Gore na lenti.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Crne Gore, Đukanović je istakao da je kvalitet odnosa dvije države značajno unaprijeđen od crnogorske obnove nezavisnosti, i snažno potvrđen u poslednjem periodu tokom bugarskog predsjedavanja Evropskim savjetom.

"Borisov je tome dao i lični pečat, snažno promovišući značaj integracije Crne Gore u EU, kao i proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan u cjelini. Istorijski utemeljena saradnja i prijateljstvo bliskih naroda nastavlja se i u ovom vremenu kako bilateralno, tako i kroz NATO partnerstvo, uz uvjerenje da će se u bliskoj budućnosti nastaviti i u EU okvirima", rekao je Đukanović.

Borisov se, kako se dodaje, zahvalio Đukanoviću na priznanju u ime bugarskog naroda, iskazujući očekivanje da će dvije zemlje uskoro biti partneri i u Evropskoj uniji.

Ističući da će nastaviti da njeguju istorijske i prijateljske odnose, Borisov je konstatovao da je Crna Gora puno postigla, i da je na dobrom putu.

Ukazao je na značajno zalaganje Bugarske i njegovo lično da temu proširenja EU održi vitalnom u krugu partnera u Evropskom Savjetu, i kroz više samita koji su već održani ili su u planu.

Đukanović je podsjetio na stabilnost i dinamičnost kretanja Crne Gore ka zacrtanim ciljevima, integraciji u EU, ekonomskom i demokratskom razvoju.

"Iskazujući zahvalnost za ukupnu podršku Bugarske u procesu integracija i reformi, Đukanović je naglasio da ni Crna Gora ni ZB nemaju alternativu za proces evropeizacije i dostizanje evropskog kvaliteta života. Razumijevajući evropske i globalne procese i potrebu preispitivanja postojećih formula funckionisanja, Đukanović je naglasio da je jedina ozbiljna i stabilna formula za Evropu - ujedinjenje, a za ZB puna integracija u EU. To je, ocijenio je Predsjednik, put za stabilnost i prosperitet Regiona, ali i jačanje evropske konkurentnosti na globalnom planu", navodi se u saopštenju.

Đukanović i Borisov iskazali su obostrani interes za infrastrukturnim povezivanjem Regiona i saradnjom u oblasti energetike.

Ocijenjeno je da će i ova posjeta dati dodatan impuls jačanju međudržavnih odnosa i zajedničkom napretku.

Bonus video: