Bošković: Crna Gora će povećati učešće svojih snaga u NATO misiji

Bošković učestvuje na sastanku ministara odbrane NATO, prvi od kako je Crna Gora postala članica
74 pregleda 19 komentar(a)
Predrag Bošković NATO, Foto: Reuters
Predrag Bošković NATO, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.06.2017. 18:31h

Crna Gora će povećati učešće svojih snaga u okviru NATO misije. Odlučna podrška u Avganistanu, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković.

"I Crna Gora će povećati svoje prisustvo u Avganistanu za nekih desetak procenata. Ono što je najvažnije je da će biti u komandnom timu, tako da neće biti klasične trupe na terenu," kazao je ministar poslije sastanka ministara odbrane u Briselu.

Ministar je kazao da je najbitnije da će prisustvo u Avganistanu omogućiti, zajedno sa novim liderstvom u samom Avganistanu, boljem sagledavanju situacije i smanjenju žrtava.

Komentarišući sastanak, prvi na kojem učestvuje Crna Gora kao punopravna članica, on je kazao da je na njemu iskazana neupitna podrška svim aktivnostima NATO, za izdvajanje dva procenta ali i neupitnu opredijeljenost članu 5 Sjevernoatlanstkog ugovora, koji se tiče kolektivne odbrane članica.

Bošković je poručio da odluka vlasti o navaci i modernizaciji naoružanja neće imati većeg uticaja na finansijsku stabilnost u Crnoj Gori.

"Sad što je država odlučila da jedan od svojih prioriteta svakako bude izgradnja tih odbrambenih kapaciteta je naravno odluka sadašnje i prethodnih vlada. Ono što želim istaći jeste da ćemo u to ulaziti planski bez svakako većeg uticaja na finansijsku stabilnosti. To će biti urađeno u skladu sa mogućnostima, a jedan značajan dio će biti kroz prodaju postojećih efektiva kako bi se manjim ali efikasnijim sistemima".

On je kazao da je gotovo izvjesno da će se ove godine ići u nabavku multifunkcionalnih helikoptera, koji su, kazao je, neophodni ne samo za Vojsku Crne Gore, nego i za civilne potrebe.

"Oni će mnogo više biti korišteni za moguće vanredne situacije, požari, kojima smo skloni pogotovo u ljetnjem periodu," rekao je Bošković.

On je kazao da će se ići i u nabavku radara ali i oklopnih vozila, koji će, kako je kazao, biti potrebni i z apotrebe specijalnih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Drugi prioritet je radar, koji pokušavamo u nekim razgovorima možda dobiti kroz neke aranžmane da nas to najmanje košta.Oklopna vozila su jednako potrebna nama toliko i policiji, Spcijalnom i posebnim jedinicama policije. Možda nađemo zajednički jezik sa partnerima kako bi opremili i jedne i druge jedinice u Crnoj Gori," rekao je danas u Briselu.

Bošković je rekao da Vlada nastavlja sa aktivnostima jačanja podrške članstvu u NATO i poslije ulaska.

"Mi građanima i dalje trebamo da detaljnije šta za Crnu Goru značisamo formalno članstvo u NATO. Ono što sam siguran, svi troškovi koje će proizvesti crnogorsko članstvo u NATO su zaista skromni u odnosu koji su benefiti, prije svega kada je bezbjednost u pitanju, kada je stabilnost, ne samo Crne Gore, nego u čitavom regionu".

Bonus video: