Bošković: Crna Gora ispunila sve ciljeve i uspješno završila fazu integracije u NATO

U Podgorici će 23. jula biti potpisana Deklaracija o završetku procesa integracije Crne Gore u NATO, najavio je ministar odbrane
841 pregleda 3 komentar(a)
Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane
Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora uspješno je završila fazu integracije u NATO, uz ispunjenje svih ciljeva i ubuduće će samostalno održavati svoje deklarisane sposobnosti, saopštio je na današnjem Vladinom presu ministar odbrane, Predrag Bošković.

Zvaničan datum završetka ove, kako je saopšteno iz Vlade, izuzetno važne faze je 23. jul, kada će u Podgorici brigadni general Dragutin Dakić i komandant Vrhovne komande Savezničkih snaga za transformaciju (Allied Command Transformation, ACT), general André Lanata potpisati Deklaraciju o završetku procesa integracije Crne Gore u NATO, najavio je Bošković.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o integraciji Crne Gore u NATO i prihvatila tekst Deklaracije o završetku procesa integracije Crne Gore u NATO. Deklaracija je formalni akt, kojim se konstatuje da je proces integracije Crne Gore u NATO završen.

Bošković je podsjetio da je prijemom Crne Gore u NATO, 5. juna 2017. godine, završena faza pristupanja, ali je započela faza pune integracije, koja je trajala dvije godine.

Glavni ciljevi Crne Gore bili su integracija Vojske Crne Gore u komandnu strukturu i strukturu snaga NATO-a, kao i obezbjeđenje doprinosa misijama i zadacima Alijanse u skladu sa načelima i procedurama NATO-a.

“Da bi se postigli ovi ciljevi, Vojska Crne Gore razvila je plan integracije koji je bio podržan NATO-ovim planom podrške, pod vođstvom Vrhovne komande Savezničkih snaga za transformaciju, i blisko koordinisan sa Vrhovnom komandom Savezničkih snaga Evrope, združenim i samostalnim NATO komandama”, kazao je Bošković.

Osnov za praćenje i procjenu dostignutog nivoa integrisanosti Crne Gore u NATO bio je „Plan vojne integracije Crne Gore u NATO“. Plan je tokom 2018. godine, na zahtjev NATO preimenovan u „Plan integracije Crne Gore u NATO“, u cilju definisanja obaveza ostalih državnih institucija u Crnoj Gori u procesu integracije čime mu je dat širi, tj. nacionalni kontekst. Planom integracije obuhvaćeni su zadaci i aktivnosti koje je Crna Gora trebalo da ispuni u cilju pune integracije u NATO strukturu.

Bošković je podsjetio da su zadaci bili grupisani u sedam oblasti: Administracija, Opremanje, Struktura snaga, Obuka i vježbe, Integrisanje sistema protivvazdušne odbrane u NATO integrisani sistem protivvazdušne i protivraketne odbrane (NATO Integrated Air and Missile Defense System – NATINAMDS), Komunikacijsko – informacioni sistemi (CIS) i Sajber odbrana.

Bošković je izrazio izuzetno zadovoljstvo postignutim rezultatima u procesu integracije. On je kazao da je Crna Gora tokom cijelog procesa pokazala kooperativnost i posvećenost, čime se, iako najmlađa članica Alijanse, pozicionirala kao ozbiljan i pouzdan saveznik.

„Jedna bitna faza je uspješno okončana, ali počinjemo drugu, u kojoj treba da dokažemo da smo sposobni i za samostalni nastavak procesa transformacije“, naglasio je Bošković.

Bonus video: