Bošković: Crna Gora neće posustati u ispunjavanju uslova da postane članica EU

"Države regiona se sa savremenim sigurnosnim prijetnjama mogu suočiti samo zajedničkim djelovanjem i aktivnom saradnjom", kazao je Bošković
1 komentar(a)
2BS forum Budva, panel, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
2BS forum Budva, panel, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 22.05.2018. 12:19h

Članstvo Crne Gore u NATO unaprijedilo je bezbjednost cijelog regiona, ali i obezbijedilo stabilnost zemlje na unutrašnjem planu, značajno smanjujući tenzije koje su ranije postojale, kazao je danas crnogorski ministar odbrane, Predrag Bošković tokom učešća na Forumu 2BS koji se održava u Budvi.

On je istakao da su perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, ukoliko teže stabilnosti i prosperitetu, upravo evropske i evroatlantske integracije, a da Crna Gora neće posustati u ispunjavanju uslova da postane članica Evropske unije (EU), uprkos teškoćama i izazovima pred kojima se ova organizacija nalazi.

Bošković je kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane govorio na panelu koji je bio posvećen temi Zapadnog Balkana "Između neriješenih pitanja prošlosti i gorućih izazova".

U saopštenju se dodaje i da je Bošković tom prilikom naglasio da se taj region istorijski, s razlogom percipira kao politički trusno i nestabilno područje, ali da se bezbjednosna slika ovog područja mijenja velikom dinamikom u pozitivnom pravcu.

"Države regiona se sa savremenim sigurnosnim prijetnjama mogu suočiti samo zajedničkim djelovanjem i aktivnom saradnjom", kazao je Bošković.

On je kazao i da je Crna Gora na čvrstom stanovištu da su evroatlantske integracije jedini mogući pravac kojem treba da teže zemlje Zapadnog Balkana, a da će pretendenti na članstvo u NATO, u Crnoj Gori imati pouzdanog saveznika.

"Unutar Alijanse dosljedno ćemo se zalagati za politiku otvorenih vrata. Mi smo članstvom u NATO ispunili jedan veliki cilj. Sada nam preostaje ostvarenje drugog, a to je članstvo u Evropskoj uniji", kazao je Bošković.

U saopštenju Ministarstva odbrane se navodi i da je na panelu bilo riječi o promjenama koje je doživjela političko-sigurnosna slika regiona od početka vijeka do danas, na putu punom izazova, od rata do evropskih i evroatlantskih integracija.

"Bilo je riječi o zajedničkim problemima, ali i onima koji su vezani za pojedine zemlje regiona. Razgovarano je o geopolitičkim uticajima, te interesima i pretenzijama velikih i moćnih država na zemlje Zapadnog Balkana", kazali su iz Ministarstva odbrane.

Pored crnogorskog ministra odbrane, učesnici panela bile su njegove kolege iz zemalja regiona, Marina Pendeš, ministarka odbrane Bosne i Hercegovine, Krasimir Karakačanov, ministar odbrane Bugarske, te Radmila Šekerinska-Jankovska, ministarka odbrane Makedonije, kao i Dejmon Vilson, izvršni potpredsjednik Atlantskog saveza Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

U saopštenju Ministarstva odbrane se ističe i da se Bošković sastao sa Pendeš na marginama Foruma.

"On je ukazao na značaj daljeg razvijanja odnosa dvije zemlje kroz međusobnu saradnju i podršku na svim nivoima. Ministar je naglasio da bi dalji napredak Bosne i Hercegovine u procesu reformi odbrambenog i bezbjednosnog sektora dodatno osnažio njenu evroatlantsku perspektivu. Pendeš se zahvalila crnogorskom kolegi na kontinuiranoj podršci koju Crna Gora pruža Bosni i Hercegovini na njenom evroatlantskom putu i naglasila značaj koji Crna Gora kao članica najmoćnijeg vojnopolitičkog saveza ima u očuvanju sigurnosti u regionu Zapadnog Balkana", zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Bonus video: