Bošković na sajmu odbrambene industrije u Istanbulu

455 pregleda 2 komentar(a)
Bošković u Istanbulu, Foto: Ministarstvo odbrane
Bošković u Istanbulu, Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane, Predrag Bošković posjetio je danas IDEF, Međunarodni sajam odbrambene industrije koji se održava u Istanbulu gdje se sastao sa predstavnicima turske kompanije BMC, koja se bavi proizvodnjom kamiona, vojnih vozila i autobusa.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, crnogorska delegacija se upoznala sa ponudom ove kompanije, a razmotreni su i modaliteti za eventualno uspostavljanje saradnje u narednom periodu.

Međunarodni sajam IDEF u Turskoj ubraja se u pet najvećih svjetskih sajmova u oblasti vojne industrije i predstavlja platformu za praćenje tehnološkog razvoja, uvođenja i prezentovanja najmodernije vojne opreme, a okuplja oko 800 izlagača iz više od 50 zemalja širom svijeta.

Bošković je juče, tokom prvog dana posjete, razgovarao sa ministrom odbrane Turske Hulusi Akar.

Kako je saopšteno iz crnogorskog Ministarstva odbrane, Bošković je, na jučerašnjem sastanku u Istanbulu, istakao spremnost za intenziviranje dvije države kroz nove bilateralne projekte, posebno imajući u vidu veoma razvijenu vojnu industriju Turske.

Akar je, kako se navodi, izrazio zadovoljstvo napretkom bilateralne saradnje, čijem će unaprjeđenju snažno doprinijeti i nedavna odluka crnogorskog Ministarstva odbrane o školovanju kadeta na vojnim akademijama u Turskoj.

"Akar je kazao da je Crna Gora prepoznata kao kredibilan partner međunarodne zajednice, posebno ističući značajan doprinos VCG kolektivnom sistemu bezbjednosti", kaže se u saopštenju.

Bonus video: