Bošković: Nadam se da ishod makedonskog referenduma neće uticati na stabilnost regiona

Govoreći o podršci planu ravnomjerne podjele tereta i projektovanog izdvajanja dva procenta BDP, ministar Bošković je napomenuo da je Crna Gora usvojila svoj dugoročni plan investiranja u odbranu
112 pregleda 7 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Miloš Rudović
Predrag Bošković, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 03.10.2018. 16:32h

Ministar odbrane Predrag Bošković poručio je da se nada da ishod referendma o Makedoniji neće doprinijeti daljoj nestabilnosti u regionu.

"Mislim da su svi u regionu dovoljno sazreli da trezveno razmišljaju o veoma teškim odlukama koje su nekad bile pred Crnom Gorom sada pred Makedonijom. Ono što je najvažnije je da svi poštuju odluke koje su donešene kako na referendumu tako i kasnije u parlamentu. Šta god da bude, smatram da bezbjednost, sigurnost cjelokupnog regiona - koji je itekako povezan - ne smije da bude dovedena u pitanje i siguran sam da ova generacija političara u cjelokupnom regionu je naučila lekcije iz prošlosti i da neće dozvoliti a ova ili bilo koja druga odluka doprinese daljoj nestabilnosti na Balkanu," kazao je Bošković na pitanje "Vijesti" kako očekuje da se ishod referenduma odrazi na stabilnost na zapadnom Balkanu, posebno u kontekstu ruskog uticaja.

Komentarišući ishod referenduma, on je kazao da svakom onom ko se zalaže za cjelokupnu integraciju zapadnog Balkana u sjevernoatlantski savez "nije prijatno da građani Makedonije nisu uzeli stvar odluke u svoje ruke".

"Ono što je sad na političarima u Makedoniji je da to pokušaju kroz parlament da ostvare. Nekoliko puta sam i sam lično ponovio da je pozicija Crne Gore da bez izuzetka podržava evroatlanstke aspiracije Makedonije, ne samo Makedonije jer smatramo da bezbjednost i stabilnost čitavog Balkana upravo leži u punoj integraciji zapadnog Balkana u sjevernoatlanski savez. Naravno, poštujemo odluke svih. U svakom slučaju, dalje sam optimista da Makedonija će biti sljedeća članica NATO," kazao je on u Briselu.

Bošković je novinarima uoči početka satanka ministara odbrane zemalja članica NATO u Briselu kazao da očekuje da ovaj susret potvrdi još jače jedinstvo i odlučnost svih 29 članica da NATO ostaje da bude ključni promoter mira u svijetu.

"Mislim da sam NATO ide u dobrom pravcu. Da sve ono što smo dogovarali u prethodnom periodu se ostvaruje dogovrenom dinamikom, tako da računam da i ovaj sastanak će biti samo potvrda zajedničkih stavova i svega onoga što su bili zaključci Samita od ljetos, iz Varšave i Velsa," kazao je ministar.

Govoreći o podršci planu ravnomjerne podjele tereta i projektovanog izdvajanja dva procenta BDP, ministar je napomenuo da je Crna Gora usvojila svoj dugoročni plan investiranja u odbranu."Jer smo u prethodnih godinu dana zaista značajna sredstva uložili u modernizaciju naših oružanih snaga i nastavićemo u narednom periodu", najavio je on.

Bonus video: