Bošković: Ove godine 1,7 odsto BDP-a na odbranu, do 2024. ispunjavamo cilj

Na pitanje da li će Crna Gora učestvovati u misiji obuke iračkih snaga, Bošković je kazao da to ne zavisi samo od Ministarstva odbrane
0 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Miloš Rudović
Predrag Bošković, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 15.02.2018. 18:11h

Crna Gora je ove godine na odbranu dala 1,7 odsto od tražena dva odsto BDP-a i očekujemo da ćemo do 2024. biti među članicama koje su ispunile taj cilj, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković.

"Crna Gora već zadnjih pet, šest godina konstantno povećava svoja izdvajanja za odbranu i mnogo prije samog članstva u NATO, jer je to potreba obzirom na potrebe same Vosjke i sistema odbrane. Ono što je bitno za 2018. jeste da će Crna Gora izdvojiti 1,7 odsto svoga BDP-a za pitanje odbrane i to će nastaviti ubuduće kako bismo 2024. godine dostigli taj nivo od dva procenta, ono što je dogovoreno među svim članicama Alijanse na Samitu u Veslu. Ove godine za odbranu je izdvojeno nešto malo iznad 53 miliona eura," kazao je Bošković u Briselu.

Generalni sekretar Jens Stoltenberg kazao je da očekuje da će do 2024. najmanje 15 članica ispuniti cilj od izdavajanja dva odsto na odbranu.

Na pitanje da li će Crna Gora učestvovati u misiji obuke iračkih snaga, Bošković je kazao da to ne zavisi samo od njegovog Ministarstva.

"Ne bih sad o tome govorio. Svakako to su odluke koje neće samo zavisiti od Ministarstva odbrane već uopšte od nacionalnog Savjeta za odbranu i bezbjednost. Međutim, ono što je naš fokus je misija u Avganistanu. Prvi put ćemo biti na Kosovu. Još tri misije u kojima Crna gora učestvuje, ne pod pokroviteljstvom NATO, već Evropske unije i Ujedinjenih nacija, kao što su Somalija, Mali i Zapadna Sahara," kazao je on.

Bošković je dodao da je cilj Ministarstva sad da se popune određene komandne strukture u NATO.

"I iskazati interesovanje za jedan dio zajedničke saradnje sa nekim od naših najbližih partnera, kao što su Hrvatska i Slovenija. Da budemo u njihovom sastavu u nekom od ovih djelova, prije svega prisustvo na ističnom dijelu. To je od našeg interesa i interesa za našu Vojsku da bude i obučena i one ciljeve sposobnosti koje smo postavili zajedno sa NATO ispunimo u najkraćem mogućem roku," kazao je Bošković novinarima.

Komentarišući drugi dan sastanka, Bošković je novinarima kazao da su usaglašene nekoliko veoma važnih poruka.

"Koje će ići za julski NATO samit šefova država i vlada. I to je nešto što je najvažnije. Još jednom je ojačana pozicija NATO kao globalnog obezbjeđivača mira u svijetu i, još jednom, iskazano jedinstvo upravo u tim krucijalnim odlukama da se podrže istok i jug kap dva trenutno najnestabilnija dijela Alijanse. I to je ono što obezbjeđuje i jedinstvo saveza, ali svakako što će omogućiti da Evropa još dugo bude stabilna i bezbjedna," poručio je on.

Bošković učestvuje na sastanku ministara odbrane zemalja članica NATO.

Ovo je treći sastanak na niovu ministara odbrane na kojem Crna Gora učestvuje kao punopravna članica NATO.

Bonus video: