Bošković (SDP): Novosel pobjegao da sakrije svoje slabosti

Bošković odbio da odloži sjednicu lokalnog parlamenta, ali ona ipak nije mogla biti održana zbog bojkota DPS i dijela opozicije
133 pregleda 19 komentar(a)
Krsto Bošković, Foto: Siniša Luković
Krsto Bošković, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 17.03.2016. 18:32h

Gradonačelnik Tivta Ivana Novosel (DPS) sabotirao je održavanje sjednice SO kako bi porikrio sopstvene slabosti, ocijenio je lider SDP Tivta i predsjednik lokalnog parlamenta Krsto Bošković.

Nakon odlaganja sjednice SO koju je bojkotovalo 12 odbornika DPS kao i nekolicina iz opozicije, Bošković je u izjavi dostavljenoj medijima ocijenio da “kao što su najavili, odbornici DPS-a i partija koje DPS kontroliše“ nijesu se pojavili u skupštinskoj sali i onemogućili kvorum za održavanje sjednice.

„Podsjećam da je na sjednici trebalo da se razmatraju materijali koje je sve do jednog predložila izvršna vlast, a koja se takođe danas nije pojavila“, kazao je Bošković aludirajući na činjenicu da u skupštinksoj sali nije bilo ni gradonačelnika Novosela, niti bilo koga od rukovodilaca opštinskih organa i sluđbi koji pripadaju DPS-u. On je kazao da je sjednica SO zakazana na osnovu dogovora na Kolegijumu predsjednika parlamentam, da bi nakon toga Novosel inicirao njeno odlaganje.

„Pozvao sam gradonačelnika da ukoliko smatra potrebnim, povuče tačke koje je sam predložio, što je on odbio jer bi tako ogolio svoju poziciju i činjenicu da pokušava zloupotrijebiti i sabotirati Skupštinu da bi prikrio sopstvene slabosti. Dva su osnovna razloga koja su mi saopštena tokom molbe da odložim sjednicu. Jedan je procjena predsjednika Opštine da nema većinu za izvještaj o svom radu, pa je molio da se tačka odloži dok pokuša na druge načine obezbijediti većinu. Drugi razlog je bila činjenica da je čak 7 od 12 odbornika DPS-a u konfliktu interesa, pa je predsjednik molio da se njihovo razrješenje odloži kako ne bi izgubio većinu i unutar DPS, očekujući da će Agencija za antikorupciju zažmuriti na ove nezakonitosti“, kazao je Bošković dodajući da razlozi koje je Novosel saopštio „nisu javni i interes građana Tivta, već pokušaj zaštite DPS-a koji je trebalo biti plaćen štetom građana Tivta.“

Stoga je Bošković odbio da odloži sjednicu lokalnog parlamenta, ali ona ipak nije mogla biti održana zbog bojkota DPS i dijela opozicije.

„Ovo nije odluka lokalnog DPS, već oni bespogovorno sprovode odluke centrale, uvijajući ramenima i braneći se da su morali da potpišu ono što je stiglo iz Podgorice. Građani i građanke Tivta će cijeniti poteze i jednih i drugih i odlučiti da li žele da Tivtom upravljaju oni građani preko izabranih predstavnika ili neko iz Podgorice preko onih kojima je partijski interes ispred interesa Tivta“, zaključio je Bošković.

HGI se pridružio DPS u bojkotu SO

HGI je saopštila da „raskid koalicije DPS – SDP neće i ne može dovesti do polarizacije grada, ma koliko to netko želio, jer postoje snage koje to neće dozvoliti“, a među kojima je, kako navode, i HGI.

„Zasijedanje SO bez unutar skupštinske suradnje, bez stavova matičnih odbora, uz proceduralno ne prihvaćene ostavke odbornika, te otvorenog bojkota dijela odbornika dovelo bi u pitanje regularnost rada sjednice, a samo zasjedanje pretvorilo u farsu.HGI ne želi biti dio takve rabote koja je daleko od onoga za što su nam građani dali povjerenje“, kazao je predsjednik OO Hgi Tivat Ilija Janović dodajući da ih, „van skupštinske sale“, ne interesuje sukob DPS – SDP.

„Želimo jasno kazati da u prenošenju negativih posljedica, koje proističu iz narušenih odnosa dojučerašnjih partnera u vlasti, u radu SO Tivat HGI neće ni na koji način sudjelovati. Naši odbornici učestvovaće će u radu SO kada se steknu uslovi, u skladu sa demokratskim vrijednostima i zajedničkim interesima“, stoji u saopštenju.

Bonus video: