Bošnjačka stranka neopravdano potrošila skoro 20 hiljada eura

BS u oktobru prošle godine podigla je kredit kod Atlas banke u iznosu od 100 hiljada eura
15 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2013. 17:03h

Državna revizorska institucija (DRI) dala je uslovno mišljenje na godišnji finansijski izvještaj Bošnjačke stranke (BS) i negativno mišljenje na usklađenost poslovanja ove stranke sa važećim propisima.

U konačnom izvještaju koji je potpisao rukovodilac Kolegijuma DRI Dragiša Pešić navodi se da opštinski odbori u Plavu, Beranama, Pljevljima i Bijelom Polju nijesu pravdali trošenje sredstava koja im je prenio Glavni odbor u iznosu od skoro 19 i po hiljada.

BS je, kako navode, preko 37 hiljada eura pravdala nepotpunom i neodgovarajućom dokumentacijom, od čega se skoro 20 hiljada odnose na troškove odbora u Rožajama, Bijelom Polju, Podgorici i Baru.

Revizijom je utvrđeno i da partija nije uspostavila funkcionisanje sistema unutrašnjih kontrola, naročito u dijelu kontrole materijalno finansijskog poslovanja opštinskih odbora.

“Stranka je po osnovu naknada 'Medija timu', naknada za rad u opštinskim odborima i naknada za zakup fizičkim licima isplatila iznos od 14,8 hiljada bez obračuna i isplate poreskih obaveza”, stoji u izvještaju.

U dokumentu se navodi da partija Rafeta Husovića nije platila ugovorene obaveze sa pravnim licima u iznosu od devet hiljada sa žiro-računa, nego gotovinski iz blagajne. Navedeno je i da partija nije obezbijedila sve potrebne računovodstvene evidencije (analitike osnovnih sredstava, evidenciju potraživanja od opština kao ni evidencijutroškova opštinskih odbora po vrsti troška), kao i da nije realizovala preporuke koje je DRI dala u Izvještaju o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja za 2011. godinu.

Revizijom je utvrđeno da imovina BS-a posljednjeg dana 2012. godine iznosi preko 34 hiljade eura

Revizijom je utvrđeno da imovina BS-a posljednjeg dana 2012. godine iznosi preko 34 hiljade eura.

U izvještaju se navodi da je tokom prošle godine ostvarila dug od preko 127 hiljada eura. Te obaveze, kako navodi DRI, se odnose na podignuti kredit za finansiranje izborne kampanje u iznosu od 100 hiljada eura, obaveze prema opštinskim odborima shodno Godišnjem planu u iznosu od preko deset hiljada, obaveze prema dobavljačima u iznosu od tri hiljade i obaveze za poreze i doprinose u iznosu od 13 i po hiljada.

BS, stoji u izvještaju, u oktobru prošle godine podigla je kredit kod Atlas banke u iznosu od 100 hiljada eura.

Galerija

Bonus video: