Bošnjak: DPS i SDP ne žele žene u parlamentu

Među prvih 40 kandidata na izbornornoj listi DPS-a i SDP-a za parlamentarne izbore samo je pet žena
15 komentar(a)
Branka Bošnjak, Foto: Boris Pejović
Branka Bošnjak, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.09.2012. 14:22h

Zastupljenost i raspored žena na izbornoj listi Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) pokazuji da ne postoji politička volja da žene značajnije participiraju u crnogorskom parlamentu, smatra funkcioner Pokreta za promjene (PzP), Branka Bošnjak.

Među prvih 40 kandidata na izbornornoj listi DPS-a i SDP-a za parlamentarne izbore samo je pet žena, od kojih nijedna među prvih 13, dok začelje liste, odnosno posljednjih deset mjesta na njoj, zauzimaju isključivo žene.

Bošnjak je agenciji MINA kazala da, u principu ne voli da komentariše poslaničke liste drugih partija jer je, ipak, to njihov izbor.

“To samo govori da ne postoji politička volja da žene značajnije participiraju u parlamentu”

„Ali sa stanovišta principa, mogu da kažem da sam neprijatno iznenađena da im je prva dama tek na 14. mjestu, s obzirom na to da SDP već odavno, a DPS, istina, tek od skora, propagiraju sebe kao partije koje vode računa o učešću žena na mjestima odlučivanja, što se na osnovu ove liste ne bi moglo zaključiti”, navela je ona.

Očigledno je, smatra Bošnjak, da je to samo deklarativno “posebno ako se pogleda segregacija žena na začelju liste, gdje ih je deset“.

“To samo govori da ne postoji politička volja da žene značajnije participiraju u parlamentu”, tvrdi ona.

Prema njenim riječima, ispostavlja se opravdanom bojazan da je nova norma u Zakonu, o 30 odsto žena na izbornim listama, samo proforma za vladajuće partije.

“Iskreno se nadam da će u budićim opozicionim poslaničkim klubovima DPS i SDP biti ispunjena kvota od najmanje 30 odsto žena, što je preporuka Evrope, dok je koalicioni partner, Liberalna partija, već izignorisala žensku kvotu”, zaključila je Bošnjak.

Bonus video: