Bošnjak: Već su počeli oštro, niko neće da ruši državu - Vijesti.me
PRAVILA PONAŠANJA

Bošnjak: Već su počeli oštro, niko neće da ruši državu

"Već smo počeli sa oštrom retorikom. Niko ne želi da ruši državu, nadam se da će se to promijeniti", kazala je Bošnjak

CDT, Partije
CDT, Partije (Foto: Twitter/CDT)

Predstavnici svih parlamentarnih partija i grupa potpisali su Sporazum političkih partija o pravilima ponašanja u toku kampanje za lokalne izbore 2014. godine.

Sporazum su potpisali: Demokratska pratija socijalista, Socijaldemokratska partija, Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Pozitivna Crna Gora, Hrvatska građanska inicijativa, Bošnjačka stranka, Liberalna partija, Forca, Albanska alternativa.

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju Dragan Koprivica kazao je da je ta NVO ponudila svim partijama sporazum o pravilima ponašanja tokom izborne kampanje i da su partije prihvatile da se vode tim sporazum tokom kampanje.

"Ovaj sporazum je želja da se riješe problemi koji su kulminirali u posljednje vrijeme vezano za izbore", kazao je Koprivica, navodeći da će pokrenuti kampanju pod nazivom "Slobodno glasaj", kako bi građani izrazili slobodnu izbornu volju.

Poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić je rekla da treba da "čuvanom jedni drugima dostojanstvo" i da bi sporazum trebalo da donese "drugačiju Crnu Goru.

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak kazala je kako se nada da su sve partije iskrene kad je riječ o sporazumu, te da svi žele da naprave fer utakmicu.

"Već smo počeli sa oštrom retorikom. Niko ne želi da ruši državu, nadam se da će se to promijeniti", kazala je Bošnjak.

Sporazum koji su potpisale partije i grupe ima četiri ključna poglavlja, navodi portal CDT-a.

1. dio koji se tiče kampanje čija je ključna poruka poštovanje prava i slobode svih učesnika izbora da vode kampanju i šire svoje političke ideje i principe

2. dio koji reguliše principe ponašanja u toku izbornog dana gdje se partije obavezuju da neće uticati na birače da glasaju više puta, ili da glasaju ime druge, žive, umrle ili nepostojeće osobe i da neće obmanjivati birače da njihovi glasovi neće biti tajni

3. Dalje, dio koji promoviše nenasilje u kome se partije obavezuju da svojim funkcionerima, kandidatima, članovima i simpatizerima izreknu jasnu zabranu vršenja nasilja nad bilo kim, odnosno, u kome se obavezuju, da neće učestvovati ili počiniti bilo kakav akt nasilja da bi demonstrirale partijsku snagu ili nadmoć

4. Četvrti dio se odnosi na sprečavanje zloupotreba gdje se partije obavezuju da neće zloupotrijebiti položaj, privilegiju ili uticaj za političke svrhe, kroz nuđenje nagrada, prijetnje kažnjavanjem i sl, da neće koristiti državnu, opštinsku ili drugu javnu imovinu u svrhu kampanje kao i da neće zloupotrijebiti bilo čiji ekonomski, socijalni ili zdravstveni status, u cilju vršenja uticaja na slobodnu volju birača