Bošnjak: Zašto Mugoša ćuti, da li je ovo uvod u njegov kraj?

"Valjda su se građani i preduzetnici osvijestili, jer njima ništa ne treba vjerovati"
8 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2012. 11:23h

Predsjednica odborničkog kluba Pokreta za promjene u podgoričkoj Skupštini Branka Bošnjak, ocijenila je da podnošenje zahtjeva dijela DPS-a za izmjenu odluke o naknadama za korišćenje opštinskih puteva predstavlja „demonstraciju licemjerstva“.

“Vrlo je licemjerno da se isti oni koji su grčevito branili Mugošinu odluku o naknadama za korišćenje opštinskih puteva sada prave dobrotvori, kao da nijesu „ni luk jeli, ni luk miisali“ pa sad podnose zahtjev za izmjene te iste odluke koju su oni nedavno izglasali“, istakla je Bošnjak.

¸

Zamjenik gradonačelnika Glavnog grada Vladan Vučelić očekuje da će uskoro biti pripremljen tekst izmijenjene odluke o naknadama za korišćenje opštinskih puteva, koji će uputiti u dalju proceduru, kako bi odbornici o tome raspravljali na narednoj sjednici.

Vučelić je ocijenio da naknade predstavljaju nerealno opterećenje i biznis barijeru, te da prilikom utvrđivanja navedene naknade nije uvažen ekonomski trenutak u kome se nalazimo, niti su jasno definisani kriterijumi za određivanje visine naknade.

Šefica odborničkog kluba PzP smatra da je potez DPS-a „demonstracija licemjerstva“,

Bošnjak je podsjetila da su upozorenja i zahtjevi opozicije da se odloži donošenje pomenute odluke kako bi se preispitale nerealne i napravedne naknade, odbijena uz izgovor da će to izazvati haos.

„ Jedini spas za preduzetnike je što se u ovaj harač krenulo pred izbore, a sad je vrlo osjetljivo da se nekome zamjere, pa nagovještavaju izmjene odluke. Pitanje je koliko su iskreni i da li će do toga uopšte doći... Sumnjam i da će se sjednica Skupštine Glavnog grada, na kojoj će se o tome raspravljati, održati prije izbora“, kazala je Bošnjak.

Šefica odborničkog kluba PzP smatra da je potez DPS-a „demonstracija licemjerstva“, prvo od manjeg koalicionog partnera na državnom nivou, a sad od većeg.

„Valjda su se građani i preduzetnici osvijestili, jer njima ništa ne treba vjerovati. Jedino će se potruditi da na sve načine zadrže ničim zaslužene pozicije“, smatra Bošnjak.

Rješenje o naplati naknade koje je izdala Uprava lokalnih javnih prihoda Glavnog grada prema kojem vlasnici ugostiteljskih i drugih komercijalnih objekata moraju da plate 700 eura, čak 400 odsto više nego prošle godine, naišla je na pravi revolt preduzetnika.

Preispitivanje odluke prošle sedmice je zatražila Unija poslodavaca jer je, kako je objašnjeno, veliki broj njenih članova protestovao zbog rješenja o visini godišnje naknade za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa opštinskog puta za ovu godinu, a najviše oni sa područja Glavnog grada.

Na sjednici Glavnog grada, održanoj 17. februara, sporna odluka je usvojena, iako su iz SNP-a tražili da se ukloni sa dnevnog reda.

Odbornik te partije Aleksa Bečić pozvao je tada odbornike na vlasti da dobro razmisle prije nego što glasaju, jer će sjutradan morati da pogledaju u oči komšije koje drže pekaru, piljaru, trafiku i koje plaćaju isti iznos od 700 eura za korišćenje opštinskih puteva kao Telekom, banke i slično.

“Tom odlukom bi bio izvršen neviđen atak na razvoj malog i srednjeg biznisa”, upozoravao je Bečić.

Zašto Mugoša ćuti?

Bošnjak smatra da je vrlo simptomatično što je Miomir Mugoša „zanijemio“ posljednjih dana, te se ne oglašava nijednom riječju.

„Da li je ovo uvod u njegov politički kraj na mjestu gradonačelnika i predstavljanje novog budućeg gradonačelnika, a sadašnjeg zamjenika Vučelića, koji se eto drznuo da kaže da ne valja i da treba preispitati nešto što je Mugoša donio. Očigledno će ova jesen biti vruća... Čudne se stvari događaju“, kazala je Bošnjak.

Galerija

Bonus video: