Brajović: Članstvo u NATO-u preduslov daljeg ekonomskog razvoja

"Članstvo u NATO-u je ključni spoljnopolitički cilj Crne Gore, čije je ostvarenje presudno važno za bezbjednost države i građana, i predstavlja preduslov daljeg ekonomskog razvoja", rekao je Brajović
22 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Skupstina.me
Ivan Brajović, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 11.01.2017. 18:24h

Članstvo u NATO-u je ključni spoljnopolitički cilj Crne Gore, čije je ostvarenje presudno važno za bezbjednost države i građana i preduslov daljeg ekonomskog razvoja, ocijenio je predsjednik crnogorske Skupštine, Ivan Brajović.

Brajović, koji boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti Italiji, povodom usvajanja Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, sastao se danas u Rimu sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Vinćencom Amendolom i senatorima Pjer Ferdinandom Kazinijem, predsjednikom Odbora za vanjske poslove Senata, Vaninom Kitijem, predsjednikom Odbora za politike EU Senata i Aldom di Bjađom i Stefanom Kolinom koji su članovi grupe prijateljstva sa Crnom Gorom u Senatu Italije.

Tokom razgovora sa Amendolom, Brajović je, zahvalio Italiji na dosljednoj podršci evropskim i evroatlantskim stremljenjima Crne Gore i kazao da je zadovoljan povodom usvajanja Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u u italijanskom parlamentu.

"Članstvo u NATO-u je ključni spoljnopolitički cilj Crne Gore, čije je ostvarenje presudno važno za bezbjednost države i građana, i predstavlja preduslov daljeg ekonomskog razvoja", rekao je Brajović.

Dodaje se da je u razgovoru istaknut značaj uspješnog nastavka evropskog puta Crne Gore i država regiona, i predloženo da, pored država članica, na proslavi povodom 60 godina od usvajanja Rimskih ugovora, budu prisutne i zemlje kandidati.

Predsjednik Brajović je ocijenio veoma važnom činjenicu da će Italija biti domaćin.

"Konferencije o zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa, koja se u julu 2017. održava u Trstu, kao i imenovanje specijalnog izaslanika Ministarstva vanjskih poslova Italije za pomenutu konferenciju Mikelea Đakomelija, koji će uskoro posjetiti Crnu Goru", piše u saopštenju.

Dodaje se da su dogovorene ujedno, zajedničke aktivnosti na organizovanju predkonferencije u Crnoj Gori u cilju definisanja prioriteta i ključnih tema za konferenciju u Trstu.

Istaknuta je uloga predsjednika parlamenata država zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa.

Amendola je istakao da će Italija nastaviti da snažno podržava Crnu Goru i ostale države zapadnog Balkana na evropskom i evroatlantskom putu, jer proširenje nije ustupak državama regiona već predstavlja dodatu vrijednost za Evropsku uniju i njeno jačanje.

S tim u vezi, dodaje se, od Evrope se očekuje kvalitativan skok, kao i jasne strategije za dalji razvoj i privrženost svojim principima i vrijednostima, uz otvorenost za dijalog sa svima.

"Ovo su poruke koje će Italija zastupati i tokom svog predsjedavanja G7, kao i u okviru SB UN, kazao je Amandola, zahvalivši na podršci koju je Crna Gora dala kandidaturi Italije za članstvo u ovom važnom tijelu UN-a«, piše u saopštenju.

Iskazana je spremnost Italije da nastavi da jača ekonomske veze sa Crnom Gorom i regionom, pored ostalog kroz bolju energetsku i infrastrukturnu povezanost, kao i kroz zajedničko regionalno tržište.

Tokom razgovora sa italijaniskim senatorima razmotrene su teme iz domena parlamentarne saradnje i modeli koji mogu unaprijediti i dodatno razviti međuparlamentarne odnose, što je od posebnog značaja za proces integracije Crne Gore u EU i NATO.

"Sagovornici su se saglasili u ocjeni o odličnom nivou sveukupnih odnosa između Crne Gore i Italije, i istakli da gotovo ne postoji oblast u kojoj nije ostvarena sadržajna saradnja, što potvrđuju brojni potpisani sporazumi i realizovane inicijative", kaže se u saopštenju.

Dodao je da je posebno bilo riječi o saradnji u oblasti ekonomije a istaknuta je spremnost za dalje unapređenje tradicionalno dobrih međudržavnih odnosa.

Bonus video: