Brajović: Crna Gora konstantno napreduje

“Podrška Crnoj Gori kao najuspješnijoj u pregovaračkom procesu, biće jak pozitivan signal i ostalim zemljama u region”, kazao je Brajović u Briselu
1404 pregleda 30 komentar(a)
Brajović u Briselu, Foto: Igor Šljivančanin
Brajović u Briselu, Foto: Igor Šljivančanin

Crna Gora konstantno napreduje i stalno jača interparlamentarni dijalog, kako sa Evropskim parlamentom (EP) i državama članicama, tako i sa parlamentima susjednih država, ocjenio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

Brajović je na sastanku sa šefovima i predstavnicima političkih grupa u EP na Samitu predsjednika parlamenata kazao da smatra da će ove godine biti jasnije definisana evropska perspektiva država Zapadnog Balkana, sa jasnim rokovima i smjernicama.

“Podrška Crnoj Gori kao najuspješnijoj u pregovaračkom procesu, biće jak pozitivan signal i ostalim zemljama u region”, kazao je Brajović u Briselu.

Kako se navodi u saopštenju, ovo je bila prilika da se sa nosiocima različitih politika u EP razgovara o pojedinačnom statusu i dostignućima država Zapadnog Balkana u integracionim procesima, kao i pronalaženju rješenja za izazove sa kojima se suočavaju.

“Učesnici sastanka su potvrdili da, u novim izmjenjenim okolnostima, pitanje proširenja ima strateški značaj, kako ne bi došlo do rasta političke nestabilnosti u regionu i vraćanja u teme iz prošlosti”, navodi se u saopštenju.

Brajović je prošlonedeljnu posjetu Crnoj Gori izvjestioca EP za Crnu Goru i predsjedavajućeg AFET-om Tonina Picule kako i planiranu posjetu komesara za prošrirenje Olivera Varheljija ocjenio kao pozitivan korak ka zajedničkom cilju.

Na sastanku sa članovima Radne grupe za Zapadni Balkan Odbora za vanjske poslove, kojim je predsjedavao poslanik Tonino Picula, bilo je riječi o modalitetima podrške EP Zapadnom Balkanu, kao i konkretnim politikama od posebnog značaja za međuparlamentarnu saradnju.

Picula je kazao da ovakvi susreti predstavljaju primjer značaja parlamentarne diplomatije, koji treba da dovedu do ubrzanja ne tako dinamičnog procesa.

Bonus video: