Brajović: Kandidate za EU ocjenjivati na osnovu individualnih zasluga

"Posebno cijenimo činjenicu da je Crna Gora faktor stabilnosti i država koja je učinila najznačajnije iskorake na putu integracije u EU“, navela je Dančila
0 komentar(a)
Dančila, Brajović, Foto: Skupstina.me
Dančila, Brajović, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 26.07.2018. 11:28h

Redefinisanje odnosa unutar Evropske unije (EU) i proširenje treba da su paralelni procesi, ocijenio je predsjednik Skupštine, Ivan Brajović i poručio da je za Crnu Goru važno ocjenjivanje kandidata isključivo na osnovu individualnih zasluga.

On je danas u razgovoru sa rumunskom premijerkom, Vasilikom Viorikom Dančilo, kazao da je prva posjeta na tom nivou snažna potvrda prijateljstva dvije države koje ove godine obilježavaju 140. godina od Berlinskog kongresa.

Iz Skupštine je saopšteno da je Brajović naveo da su redefinisanje odnosa unutar EU i proširenje procesi koji treba da se odvijaju paralelno.

"Raduje nas što imamo niz predsjedavanja Savjetom EU, zemalja koje poznaju situaciju na Zapadnom Balkanu i razumiju značaj članstva svih država regiona u Uniji“, rekao je Brajović.

On je dodao da je za Crnu Goru posebno važno da se kandidati ocjenjuju isključivo na osnovu individulanih zasluga.

Dančila je saopštila da će proširenje biti visoko na agendi njihovog predsjedavanja Savjetom EU.

"Rumunija je spremna da snažno i odlučno podrži Crnu Goru na evropskom putu“, kazala je Dančila.

Prema njenim riječima, Rumunija je prijateljska država za koju je važna stabilnost Zapadnog Balkana.

"Posebno cijenimo činjenicu da je Crna Gora faktor stabilnosti i država koja je učinila najznačajnije iskorake na putu integracije u EU“, navela je Dančila.

Ona je Brajoviću prenijela poziv predsjednika rumunskog Predstavničkog doma da posjeti tu državu, kako bi se jačala parlamentarna saradnja.

"Sagovornici su ocijenili da intenzivnija parlamentarna saradnja na nivou grupa prijateljstava i radnih tijela, kao i razvoj partnerskog odnosa u okviru NATO, podsticajno djeluju na jačanje sveukupnih odnosa koji treba da rezultiraju snažnijom ekonomskom saradnjom, posebno u oblasti turizma i energetike“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: