Brajović: Kao lider u procesu evropske integracije, Crna Gora podržava napredak Srbije

Brajović je čestitao Maji Gojković na ponovnoj organizaciji zasijedanja IPU u Beogradu nakon 56 godina, što je od značaja za cijeli region
1891 pregleda 4 komentar(a)
Brajović i Gojković, Foto: Skupština Crne Gore
Brajović i Gojković, Foto: Skupština Crne Gore

Integracija država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju nema alternativu, a snaženje sigurnosti i bezbjednosti regiona ključni je preduslov daljeg napretka u integracionom procesu, ocijenio je predsjednik crnogorske Skupštine, Ivan Brajović.

Delegacija Skupštine Crne Gore koju predvodi Brajović učestvuje na 141. Skupštini Interparlamentrane unije (IPU) se održava u Beogradu.

Brajović se sastao sa predsjednicom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković i istakao posvećenost Crne Gore daljem razvoju dobrosusjedskih odnosa sa tom državom, utemeljenim na realnim političkim i ekonomskim interesima, kao i geografskoj upućenosti.

„Kao lider u procesu evropske integracije, Crna Gora podržava napredak Srbije na tom putu i spremna je da i u narednom periodu bude konstruktivan partner, između ostalog prenošenjem iskustva i znanja“, istakao je Brajović.

On je čestitao Gojković na ponovnoj organizaciji zasijedanja IPU u Beogradu nakon 56 godina, što je od značaja za cijeli region.

Ona je ukazala je na važnost kontinuiteta parlamentarne saradnje čime se, kako je ocijenila, daje dodatni podstrek za međusobno razumijevanje i razvoj dobrosusjetskih odnosa.

„Sagovornici su se saglasili da integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU nema alternativu, i da snaženje sigurnosti i bezbjednosti regiona predstavlja ključni preduslov daljeg napretka u integracionom procesu“, kaže se u saopštenju.

Na sastanku sa predsjednikom Senata Republike Argentine Federikom Pinjedom, Brajović je iskazao zadovoljstvo tradicionalno dobrim i prijateljskim odnosima između Crne Gore i Argentine, koji datiraju još iz 1904.

Tada je Crna Gora imenovala prvog počasnog konzula u Buenos Ajresu.

„Oni su istakli pozitivnu ulogu i doprinos crnogorskih iseljenika snaženju veza dvije države, kao i aktivnosti u oblasti obrazovanja i kulture. Brajović je zahvalio na podršci Argentine u očuvanju kulturnog identiteta crnogorskih iseljenika“, kaže se u saopštenju.

Pinjedo je naglasio da je u argentinskom Senatu maja 2017. godine formirana parlamentarna Grupa prijateljstva sa Crnom Gorom i da je namjera da se u narednom periodu intenziviraju politički kontakti dvije države.

On je naglasio da ovaj sastanak predstavlja dobru osnovu za preciziranje oblasti ekonomske saradnje i dalje povezivanje dvije države.

Brajović se sastao i sa Amal El Kubaisi, predsjednicom Federalnog nacionalnog savjeta Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kako se kaže u saopštenju, Brajović je naglasio značaj koji Crna Gora pridaje razvoju prijateljskih i bliskih odnosa sa UAE i izrazio zadovoljstvo dostignutim stepenom političkog dijaloga, uz podsjećanje da su Crna Gora i Emirati u 2018. obilježili deset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

„Crna Gora posebno cijeni doprinos Ujedinjenih Arapskih Emirata razvoju i realizaciji vrijednih infrastrukturnih projekata, koji dodatno afirmišu našu državu kao sigurnu i atraktivnu investicionu destinaciju“, rekao je Brajović.

On je naveo da dobri primjeri zajedničkih ekonoskih odnosa mogu biti Porto Montenegro i Kapital plaza, „a očekujemo da će se konkretna saradnja nastaviti i na polju turizma, kulture, nauke, obrazovanja, sporta i omladine“.

Na ovogodišnjoj Skupštini Interparlamentarne unije učestvuju poslanici iz oko 140 zemalja, uz prisustvo preko 70 predsjednika parlamenata iz cijelog svijeta.

Delegaciju Skupštine Crne Gore čine poslanici Suad Numanović, Jovanka Laličić i Miloš Nikolić.

Bonus video: