Brajović na dar dobio svileni tepih, Marković zlatnog sokola

Predsjednik Opštine Andrijevica od sugrađanina Željka Guberinića dobio automobil “kia sorento” iz 2002. godine vrijedan oko 2.000 eura, šef države Milo Đukanović još bez registrovanih darova
4547 pregleda 8 komentar(a)
Dobili najviše poklona: Marković i Brajović, Foto: Filip Roganović
Dobili najviše poklona: Marković i Brajović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 10.04.2019. 15:57h

Tradicionalno najviše poklona dobijaju najviši državni zvaničnici - premijer Duško Marković i predsjednik Skupštine Ivan Brajović, ali je najskuplji tokom prošle godine otišao u ruke predsjednika Opštine Andrijevice Srđana Mašovića.

Iako je Marković dobio zlatnog sokola, a Brajović svileni tepih, Mašović je od sugrađanina Željka Guberinića na dar dobio automobil “kia sorento” iz 2002, vrijedan oko 2.000 eura, stoji u registru Agencije za sprečavanje korupcije.

Svi pokloni vrijedni preko 50 eura, shodno Zakonu o sprečavanju korupcije, postaju državna imovina, pa tako i automobil, soko i tepih.

Protokolarni darovi šefa države Mila Đukanovića još nijesu registrovani na sajtu Agencije.

No, šef parlamenta je prijavio da je u toku prošle godine dobio 23 poklona, a sredinom marta je dobio dva daea, čija je ukupna vrijednost iznosila 3.300 eura.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev darovao je Brajoviću svileni tepih procijenjen na 1.800, a istog dana je dobio i sliku, ulje na platnu u bijelom ramu, vrijednu 1.500 eura i to od azerbejdžanskog premijera Artura Rasizada.

Ukupna vrijednost poklona koje je on dobio iznosi 6.570 eura i svi su vlasništvo države.

Osim Brajovića, poklone su prijavili generalni sekretar Skupštine Aleksandar Jovićević i samo dva poslanika.

Poslanik Demokratske partije socijalista Suad Numanovićdobio je pet poklona i svi oni su stigli od turskih zvaničnika. Njegov partijski kolega Željko Aprcović je dobio dva medaljona hrvatskog Sabora od njegovog potpredsjendika Željka Reinerai šefa skupštinskog Odbora za pravosuđe Orsata Miljenića.

Šef Vlade je prošle godine darivan 28 puta, a najvredniji od njih je 1.381 euro vrijedan zlatni soko koji je u martu dobio od sultana Ahmada bin Sulajema (DP grupa).

Među onima od kojih je Marković prijavio darove su premijeri Mađarske Viktor Orban, Bugarske Bojko Borisov, Rumunije Viorike Dančile i Kosova Ramuš Hradinaj, predsjednika Kosova Hašima Tačija, šefa srpske i mađarske diplomatije Ivice Dačića i Petera Sijarta, ali i reisa Rifata Fejzića i predsjednik CRBC-a Du Feija i predsjednika Nadzornog odbora Exim banke Jua Suejuna.

Poklone je prijavilo svega troje od 19 članova njegove Vlade - ministar kulture Aleksandar Bogdanović, nauke Sanja Damjanović i odbrane Predrag Bošković.

Bogdanović je prijavio da je dobio četiri poklona, od čega tri medaljona u aprilu prošle godine i sliku od Centra za kulturu u Mojkovcu.

Damjanovićeva je primila naučnu enciklopediju od Evropske svemirske agencije a svilenu maramu od pomoćnika kineskog ministra za nauku i tehnologiju. Oba poklona su sada lična svojina.

Bošković je prijavio da je uglavnom dobijao plakete od svojih kolega. Dva drugačija dara su ukrasni tanjir od ministra odbrane Turske Nuretina Caniklija i hemijska olovka i zajednička fotografija od doskorašnjeg ministra odbrane SAD Džejma Matisa.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica uglavnom je dobijala ukrasne tanjire.

Darove su prijavili i čelnici Cetinja, Kotora i Pljevalja Aleksandar Kašćelan, Vladimir Jokić i Mirko Đačić. Jokić je, na primjer, dobio šest poklona, među kojima od od dječije delegacije pobratimskog kineskog grada Si Ana dobio je svilenu lapezu ispisanu dječjim porukama na kineskom pismu.

Kao ličnu svojinu zadržao je luksuzno pakovanje tradicionalnih čajeva prozivedenih u Antaliji koji mu je prenio gradonačelnik tog grada Menderesa Turela i ukrasno penkalo od generalnog sektetara OWHC Denisa Ričarda.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da javni funkcioner ne smije primati poklone, osim protokolarnih i prigodnih poklona.

Prema Zakonu, organ vlasti dužan je da izvod iz evidencije poklona koju vodi dostavi Agenciji do kraja marta tekuće godine za prethodnu godinu. Ko to ne uradi, prijeti mu novačana kazna od 10.000 do 20.000 eura.

Vuković zarađuje i od predavanja, Janović od rentiranja stana

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković prošle godine je u prosjeku zarađivao 1.665 eura. Njegova gradonačelnička plata iznosila je 1.345, a nepunih 320 eura zarađivao je od predavanja na državnom Fakultetu političkih nauka.

Prije nego što je stupio na funkciju gradonačelnika, Vuković je u aprilu podigao stambeni kredit od 60.000 eura sa mjesečnom ratom od 377 eura. Međutim, prema izvještaju, još nije kupio stan.

On je dao Agenciji saglasnost za uvid u bankarske račune, što je uradio i ministar sporta Nikola Janović.

Janović je prošle godine u prosjeku zarađivao 1.930 eura, stoji u imovinskom kartonu koji je dostavio

Agenciji za sprečavanje korupcije.

Njegova ministarka plata iznosila je 1.330 eura, a još 600 eura mjesečno prihodovao je od rentiranja stana u Podgorici.

Krajem prošle godine počeo je da prima naknadu za vrhunskog sportistu.

Član je vladine Komisije za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, Savjeta za konkurentnost i Nacionalnog savjeta za koordinaciju i prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti, ali ne prima naknadu.

Njegova supruga Kristina Janović u školi “Savo Ilić” prima nepunih 465 eura.

Ministar je vlasnik dva stana od 52 i 74 metra kvadratna, poslovnog prostora od 39 i porodične stambene zgrade od 222 metra kvadratna. Osim toga vlasnik je više od 3.000 metara kvadratnih zemljišta.

Ministar vozi “jamahu” iz 2013. a supruga “nisan kaškai” iz iste godine.

Janovići imaju akcije u pet akcionarskih društava.

Bonus video: