Brajović: Neophodna posvećenost političkih subjekata i institucija u pripremama za predstojeće izbore

"Misija ODHIR-a će ocjenjivati predizborni ambijent i pripreme predstojećih predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, na osnovu kojih će ODIHR donijeti odluku o sprovođenju neophodnih aktivnosti u posmatračkom procesu, a na poziv državnih organa Crne Gore", kaže se u saopštenju
61 pregleda 2 komentar(a)
Ivan Brajović, ODIHR, Foto: Skupština Crne Gore
Ivan Brajović, ODIHR, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 17.01.2018. 12:18h

U Crnoj Gori neophodna je posvećenost političkih subjekata i institucija u pripremama za predstojeće izbore, ocijenio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović u razgovoru sa predstavnicima Misije ODIHR-a.

Brajović je, kako je saopšteno iz Skupštine, danas razgovarao sa zamjenikom šefa Odeljenja ODIHR-a za izbore Ričardom Lapinom i savjetnicom za izbore Tamarom Otiašvili.

"Misija ODHIR-a će ocjenjivati predizborni ambijent i pripreme predstojećih predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, na osnovu kojih će ODIHR donijeti odluku o sprovođenju neophodnih aktivnosti u posmatračkom procesu, a na poziv državnih organa Crne Gore", kaže se u saopštenju.

Brajović se kako se navodi, zahvalio ODHIR-u na kontinuirano dobroj saradnji, pozitivnom izvještaju i preporukama nakon posljednjih parlamentarnih izbora.

Podsjeća se da je usvajanje preporuka rezultiralo izmjenama u dijelu izbornog zakonodavstva, čime je dodatno unaprjeđen izborni ambijent.

"Gotovo sve preporuke, tačnije 17 od predviđenih 18 je obuhvaćeno izbornim zakonima za koje je bila potrebna podrška natpolovične većine poslanika, dok jedan zakon nije usvojen zbog neučestvovanja opozicije u radu Skupštine", navodi se u saopštenju.

Brajović je sagovornike upoznao sa aktivnostima Skupštine i konstatovao da je neophodna posvećenost političkih subjekata i institucija u pripremama za predstojeće izbore.

Navodi se da je razgovarano i o načinu rada i procedurama u okviru pojedinih odbora i skupštinskog plenuma.

"Brajović je najavio da će Skupština Crne Gore ostati otvorena za buduće sugestije i preporuke ODHIR-a, radi postizanja što većeg stepena povjerenja svih strana u izborni proces u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Bonus video: