Brajović: Očekujem da Zakon o životnom partnerstvu istog pola bude usvojen

"Dužan sam da ukažem da mi ovdje ne pregovaramo o ljudskim pravima, ona su tu, pripadaju svakom čovjeku, mi samo razgovaramo o implementaciji standarda", istakao je zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković
4128 pregleda 18 komentar(a)
Detalj sa odbora, Foto: Borko Ždero
Detalj sa odbora, Foto: Borko Ždero
Ažurirano: 05.03.2020. 15:40h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović poručio je da će se Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola opet naći pred poslanicima i da se nada da će biti usvojen.

On je to kazao na današnjoj sjednici Odbora za ljudska prava i slobode, poručivši da će Crna Gora i u ovoj oblasti ispuniti zadatke iz oblasti ljudskih prava.

"Moja partija neće kalkulisati sa pravima građana. Pomenuti Zakon će se ponovo naći na dnevnom redu i očekujem da bude usvojen", kazao je Brajović.

On je istakao da ne želi da ulazi u razloge zbog čega, kako je istakao, pojedini poslanici nisu glasali za taj Zakon prošle godine.

Predsjednik Odbora za ljudska prava Halil Duković je rekao da se, takođe, nada da će Zakon biti usvojen.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković je kazao da je ta institucija još prije osam godina, preporučila da se taj Zakon treba usvojiti.

"Dužan sam da ukažem da mi ovdje ne pregovaramo o ljudskim pravima, ona su tu, pripadaju svakom čovjeku, mi samo razgovaramo o implementaciji standarda", istakao je Bjeković.

On je dodao da pomenutim Zakonom neće biti povrijeđen niko, a da se obezbjeđuju garantovana prava LGBT populaciji.

Bjeković je kazao da je jasno da Zakon treba donijeti i da to nije stvar mode.

"Sa stanovišta institucije potpuna podrška Zakonu. Ovo nije pitanje pojedinca, nego države i društva", naglasio je Bjeković.

Šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav je ponovio da su snažno posvećeni borbi protiv diskriminacije i mržnje, te da su članovi LGBT populacije u Crnoj Gori prečesto meta diskriminacije.

"LGBT osobe imaju ista prava kao i svi drugi. Nema drugih prava, odnosno ne uvodi se ništa novo", kazao je Orav.

Predstavnica Savjeta Evrope Angela Longo je istakla da političke grupe treba da konačno zauzmu stav, kako bi se LGBT populaciji omogućilo uživanje njihovih prava.

Bonus video: