Brajović: Ravnopravnost polova jedan od uslova demokratije

Brajović je podsjetio da je posljednjim zakonskim izmjenama iz 2014. godine predviđena dodatna garancija za zastupljenost u organima predstavničke vlasti, poručujući da je izmjenama data snažnija osnova za povećanje učešća žena u političkom životu
8 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Savo Prelević
Ivan Brajović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.12.2016. 19:43h

Ravnopravno učešće oba pola u javnom i političkom životu jedan je od uslova demokratije, poručio je predsjednik parlamenta Ivan Brajović, navodeći da je u novom sazivu Skupštine 19 žena, odnosno 23,45 odsto.

On je rekao da se rodna ravnopravnost odnosi na ravnopravnost muškaraca i žena u svim segmentima života, što, prije svega, podrazumijeva ravnopravnost u porodičnim odnosima, ekonomskoj sferi i onoj koja se odnosi na političku participaciju žena – ravnopravnu zastupljenost u svim granama vlasti, posebno zastupljenost na mjestima odlučivanja.

„Uvjeren sam da je ravnopravno učešće oba pola u javnom i političkom životu jedan od uslova demokratije“, kazao je Brajović na konferenciji Unaprijeđivanje politika rodne ravnopravnosti na Zapadnom Balkanu i u Turskoj koja je danas počela u Budvi.

On je rekao da postoji niz dokumenata koje je Crna Gora usvojila i obavezala se da će ih primjenjivati, navodeći da je prva značajna izmjena povoljna po zastupljenost žena uvedena je 2011. godine, kada je izborni zakon izmijenjen da obavezuje na 30 odsto žena na kandidatskim listama partija.

Brajović je podsjetio da je posljednjim zakonskim izmjenama iz 2014. godine predviđena dodatna garancija za zastupljenost u organima predstavničke vlasti, poručujući da je izmjenama data snažnija osnova za povećanje učešća žena u političkom životu.

„Rezultat je da u novom 26. sazivu Skupštine od ukupno 81 poslanika, 19 je žena, što procentualno iznosi 23,45 odsto. Statističko upoređivanje izbornih rezultata prije i poslije pomenutih izmjena zakona pokazuje da je nakon uvođenja kvote od 30 odsto, broj žena u Skupštini Crne Gore porastao sa 13,6 odsto na današnjih 23,45 odsto“, kazao je on.

Brajović je podsjetio da skupštinski Odbor za rodnu ravnopravnost, povodom Međunarodnog dana žena, još od 2012. godine organizuje sjednicu „Ženski parlament“, na kojoj članovi Vlade odgovaraju na pitanja predstavnica ženskih grupa parlamentarnih partija, nevladinih organizacija, univerziteta, sindikata, preduzetnica i lokalne samouprave.

Brajović je kazao da se kroz svoj dugogodišnji rad uvjerio da „žene jednako kao i muškarci, ako ne i bolje, mogu da budu na rukovodećim mjestima, da pokreću stvari, pokazuju inicijative, da donose teške i odgovorne odluke“.

„Nije dovoljno da samo na papiru određujem okvote, te da zakonom tjeramo društvo da obezbijedi ravnopravnost, potrebno je promocijom pravih vrijednosti, obrazovanjem, ali i ekonomskim osnaživanjem žena doprinijeti da se mentalitetski odnos premaženama u određenim profesijama mijenja“, poručio je Brajović.

On smatra da je neophodno, pored usvajanja i usaglašavanja propisa i standarda sa tekovinom Evropske unije, konstantno raditi na podizanju svijesti o značaju većeg uključivanja žena u javnu sferu.

Bonus video: