Brajoviću Rumuni uručili darove od oko 3.600 eura

Šef parlamenta u vanrednom imovinskom kartonu prijavio Agenciji da je njegova supruga, koja radi na Aerodromima Crne Gore, dobila 11.495 eura na ime sporazma o vansudskom poravnanju
5201 pregleda 1 komentar(a)
Brajović sa premijerkom Rumunije, Foto: Skupština Crne Gore
Brajović sa premijerkom Rumunije, Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović dobio je prošle godine darove vrijedne 9.650 eura, od kojih je više od trećine stiglo od rumunske delegacije u januaru 2019. godine, stoji u dokumentu koji je institucija na čijem je čelu dostavila Agenciji za sprečavanje korupcije.

Tada mu je, prijavjeno je, premijerka Rumunije Vioprika Dančila uručila manžetne (120 eura), predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Angel Tilvar sliku (300 eura), predsjednik Senata Kalin Tarićeanu knjigu i medaljon (140 eura), predsjednica Odbora za vanjske poslove Rozalia Ibolia album i sliku (450 eura), ali je najskuplji poklon stigao od predsjednika njihovog predstavničkog doma Livijuoma Drafnea - vaza čija je vrijednost procijenjena na 2.580 eura.

Od sjevernomakedonskog premijera Zorana Zaeva tokom prošle godine primio je dva dara – 300 eura vrijedni tradicionalni broš leptira krajem januara, a krajem maja iste godine na 500 eura procijenjen nakit iz 14. vijeka - zlatne minđuše. Prilikom prvog susreta je od Udruženja Crnogoraca Vevčani dobio je sliku tog mjesta u Sjevernoj Makedoniji vrijednu 500 eura.

Od albanskog predsjednika Iljira Mete dobio je monografiju Albanije(80 eura), od grčkog Prokopisa Pavlopulosa poslužavnik u srebrnoj boji sa potpisom (250 eura) a od slovenačkog Boruta Pahora sliku Joža Ciuha (400 eura).

Brajović je od ambasadora Jordana Favaza al Eitana dobio medaljon sa drvenim okvirom i kutijom (80) a od turske ambasadorke Songul Ozan panoramu Izmira na pozlaćenom tanjiru (400 eura).

Među onima koji su darovali Brajovića su i presjednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, koja mu je uručila licidersko srce i pirotski ćilim (60 eura), dok je od predsjednik slovenačkog Državnog zbora Dejana Židana dobio kristal u obliku slovenskog slavuja (100 eura), gruzijski nacionalni suvenir (150 eura) od predsjednika parlamenta Arčila Talakvadzea, veliki porcelanski ranjir (500 eura) od predsjednika Velike Narodne Republike Skupštine Turske Mustafe Šentopa a pozlaćenu zgradu Senata parlamenta Kazahstana sa ramom (250 eura) od njegove predsjednice Darige Nazerbaeve.

Prijavio je i da je od šefa diplomatije Knjaževine Monako Žila Tonelija dobio 250 eura vrijedni porcelanski tanjir sa grbom Monaka, a od predsjednika njihovog Nacionalnog savjeta Stefana Vajerija set od dvije male posude i tanjir, takođe od porcelana, vrijedan 300 eura.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da javni funkcioner ne smije primati poklone, osim protokolarnih i prigodnih.

Protokolarnim poklonom smatra se poklon predstavnika druge države ili međunarodne organizacije koji se daje prilikom posjete. Protokolarni pokloni, bez obzira na njihovu vrijednost, postaju svojina države, odnosno opštine.

Svi pokloni koji je dobio predsjednik Skupštine su dio državne svojine.

Brajović je inače Agenciji dostavio vanredni imovinski karton koji se odnosi na uvećanje imovine vrijednosti preko 5.000 eura.

U njemu je prijavio da je njegova supruga Dragana Brajović, koja radi na Aerodromima Crne Gore, dobila 11.495 eura na ime sporazma o vansudskom poravnanju.

U ovom trenutku za njega nije dostupan redovni godišnji imovinski karton, ali jeste za poslanika Demokrata Borisa Bogdanovića.

Njegova poslanička plata najvećio dio prošle godine iznosila je 1.447 eura i nije imao drugih prihoda.

Vlasnik je „pežoa“ iz 2012. koji je kupio uz pomoć kredita i „fiata tempre“ iz 1992. godine.

Od kraja 2016. godine otplaćuje 9.000 eura gotovinskog kredita, koji vraća u ratama od 250 eura.

Bogdanović je dao Agenciji saglasnost za uvid u bankarske račune.

Bošković uglavnom od kolega dobijao plakete

Većina poklona koje je dobio ministar odbrane Predrag Bošković stiglo je od njegovih kolega iz drugih zemalja.

Ministri odbrane Ujedinjenih Arapaskih Emirata Muhamed Bin Ahmed Bovari, Austrije Mario Kunasek, Mađarske Tibor Benko, Slovenije Karl Erjavec i Letonije Artis Pabriks uručili su mu plakete, dok mu je ministarka odbrane Italije Elizabeta Trenta uručila statuu vojnika, Turske Hulusi Akar ukrasni tanjir a Egipta Muhamed Zakija statuu.

Bošković
Bošković(Foto: Boris Pejović)

Bošković se krajem prošle godine sastao i sa predsjednikom Egipta El Sisijem, od kojeg je dobio ukrasnu vazu.

Državna sekretarka Ministarstva odbrane Francuske Ženevjev Derasjek uručila mu je plaketu, bakrorez guvernerka američke države Mejn Dženet Mils, a vazu predstavcnici kompanije „BMC“.

Vrijednost svih poklona koje je dobio prošle godine su 550 eura i svi oni su protokolarni, odnosno državna svojina.

Bonus video: