Bramerc: Crna Gora pouzdan partner suda u Hagu

"Uvjeren sam da je prethodna saradnja pokazala da je Crna Gora krajnje odgovoran partner i Glavnog tužioca i Međunarodnog krivičnog suda u Hagu", rekao je Vujanović
1 komentar(a)
Serž Bramerc, Filip Vujanović, Foto: Predsjednik.me
Serž Bramerc, Filip Vujanović, Foto: Predsjednik.me
Ažurirano: 09.10.2014. 13:17h

Predsjednik Filip Vujanović u razgovoru sa glavnim tužiocem Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Seržom Bramercom je ponovio spremnost Crne Gore za punu saradnju sa Glavnim tužiocem Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

"Uvjeren sam da je prethodna saradnja pokazala da je Crna Gora krajnje odgovoran partner i Glavnog tužioca i Međunarodnog krivičnog suda u Hagu", navodi se u saopštenju iz Kabineta predsjednika.

Dodaje se da je Vujanović iskazao zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma Državnog tužioca Crne Gore sa tužilaštvima Srbije, Hrvatske i BiH o saradnji u borbi protiv svih oblika teškog kriminala, uključujući i predmete ratnih zločina.

"Bramerc je istakao da je Crna Gora u kontinuitetu pouzdan partner Glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda u Hagu. Takođe je iznio uvjerenje da će se ta saradnja i nastaviti", zaključuje se u saopštenju.

Bramerc se danas susreo i sa potpredsjednikom Vlade i ministrom pravde Duškom Markovićem.

„Iako često u regionu, ovo je moja prva posjeta Crnoj Gori, što je nesumnjiv pokazatelj da za vrijeme svog mandata nisam imao profesionalnu potrebu da posjetim vašu zemlju, budući da je Crna Gora od samog osnivanja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju iskazivala kontinuiranu posvećenost saradnji sa haškim tribunalom i doprinosila uspješnosti njegove misije. Ne dolazim zbog problema već da zahvalim na aktivnoj ulozi Crne Gore u koordinaciji i saradnji u predmetima pred haškim tribunalom kao i u regionalnoj saradnji na polju otkrivanja i gonjenja najtežih kršenja međunarodnog humanitarnog prava“, saopštio je Bramerc na sastanku sa Markovićem održanim u Vili „Gorica“ u okviru dvodnevne zvanične posjete Crnoj Gori.

Kako se navodi u saopštenju iz Markovićevog kabineta, ministar je zahvalio Bramercu na posjeti Crnoj Gori u važnom trenutku za njen dalji napredak, a to je intenzivni pregovarački proces za članstvo u EU gdje je, shodno novom pristupu EU u pregovorima, ključ uspjeha u oblasti jačanja vladavine prava i gdje će u fokusu pažnje biti sposobnost pravosuđa u cjelini da obezbijedi još kvalitetniji bilans rezultata.

Na sastanku je istaknut značaj saradnje pravosudnih organa država regiona kako bi se svi predmeti ratnih zločina uspješno okončali pred nacionalnim sudovima, kako u cilju obezbjeđivanja dosljedne borbe protiv nekažnjivosti, tako i za svrhe pravičnog obeštećenja za žrtve krivičnih djela i njihove porodice.

U tom kontekstu, potpredsjednik Marković je istakao da je Predlog zakona o naknadi štete žrtvama krivičnih djela, pored Republike Hrvatske, izradila i Crna Gora, a koji se nalazi u završnoj fazi pripreme, stoji u saopštenju.

Obostrano je pozdravljeno i potpisivanje Deklaracije između Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije, kojom su se predsjednici ovih zemalja obavezali da će podržati proces traganja za nestalim osobama. Na sastanku je bilo riječi i o predmetima ratnih zločina koji su vođeni i vode se pred pravosudnim organima Crne Gore. Od pet predmeta ratnih zločina, tri su okončana osuđujućim presudama, za jedan je žalbeni postupak u toku a za jedan predmet tužilaštvo priprema vanredni pravni lijek – zahtjev za zaštitu zakonitosti, navodi se na kraju saopštenja.

Bonus video: