Bregu: Suština regionalne saradnje su zajednička rješenja za zajedničke izazove

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) cijeni dugogodišnje zalaganje i posvećenost Turske regionalnoj saradnji, što će se nastaviti ovog ljeta kada Turska od Kosova preuzima predsjedavanje Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP)
666 pregleda 0 komentar(a)
Bregu sa Čavušogluom, Foto: Vijeće za regionalnu saradnju
Bregu sa Čavušogluom, Foto: Vijeće za regionalnu saradnju

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) cijeni dugogodišnje zalaganje i posvećenost Turske regionalnoj saradnji, što će se nastaviti ovog ljeta kada Turska od Kosova preuzima predsjedavanje Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP). Ovo je zaključeno na sastanku generalne sekretarke Vijeća za regionalnu saradnju Majlinde Bregu sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom u Ankari, saopšteno je iz RCC - a.

"Tokom predsjedavanja, Vijeće za regionalnu saradnju će predstaviti viziju socio-ekonomskog razvoja regiona nakon 2020. godine, odnosno strategiju ‘Jugoistočna Evropa do 2030.’ koja je trenutno u fazi izrade uz smjernice učesnika procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Suština regionalne saradnje i jeste u iznalaženju zajedničkih rješenja za zajedničke izazove“, rekla je generalna sekretarka RCC - a, Majlinda Bregu danas u Ankari.

Sastanak je održan uoči posjete ministra Čavušoglua Balkanu, koja počinje u Crnoj Gori, a nastavlja se u Albaniji.

Bregu je Čavušoglua obavijestila o predstojećim aktivnostima Vijeća za regionalnu saradnju, kao i o budućim planovima usmjerenim na jačanje regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Čavušoglu je rekao da će saradnja sa Vijećem na projektima regionalne saradnje u budućnosti biti još intenzivnija, naročito tokom predsjedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi, i dodao da su sveobuhvatnost aktivnosti Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

"Sastanak sa ministrom vanjskih poslova Turske dio je redovnih političkih konsultacija koje generalna sekretarka obavlja u regionu sa visokim zvaničnicima ekonomija koje učestvuju u Vijeću za regionalnu saradnju", navodi se u saopštenju Vijeća za regionalnu saradnju.

Iz Vijeća su dodali da je tokom službene posjete Ankari predviđeno da se generalna sekretarka sastane i sa predstavnicima Delegacije Evropske unije u Turskoj, na čelu sa šefom Delegacije ambasadorom Kristijanom Bergerom, sa kojima će razgovarati, kako kažu, "o regionalnoj saradnji, proširenju Evropske unije, novoj metodologiji proširenja usvojenoj prošle sedmice, kao i o projektima i inicijativama Evropske unije u regionu".

Bonus video: