Britanci zadovoljni napretkom Crne Gore ka EU, nastaviće sa podrškom

Pejović je naglasio važnost otvaranja poglavlja 23 i 24 za ukupnu dinamiku i kvalitet pregovaračkog procesa
3 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.01.2014. 17:48h

Velika Britanija će nastaviti da pruža svu potrebnu podršku integraciji Crne Gore, koja predstavlja primjer kako treba napredovati prema Evropskoj uniji (EU), poručili su britanski zvaničnici u razgovoru sa državnim sekretarom za evropske integracije, Aleksandrom Andrijom Pejovićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), sagovornici Pejovića su, tokom njegove dvodnevne posjete Londonu, istakli da je otvaranje pregovora u najvažnijim poglavljima nagrada za istinsku posvećenost, uloženi trud i dobre rezultate koje je Crna Gora ostvarila u prethodnom periodu.

"Ali i obaveza da se istim tempom nastavi u pravcu kreiranja ambijenta koji će državu, u političkom, ekonomskom i vrijednosnom smislu, približiti razvijenim zemljama EU“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je u fokusu razgovora s ministrom za Evropu Dejvidom Lidingtonom bilo predstavljanje dosadašnjih rezultata i ključnih prioriteta i izazova u ovoj godini.

Pejović je naglasio važnost otvaranja poglavlja 23 i 24 za ukupnu dinamiku i kvalitet pregovaračkog procesa, ocijenivši da će efekti reformi u tim poglavljima imati pozitivno dejstvo na sve ostale oblasti i kvalitet života građana.

On je zahvalio Velikoj Britaniji na dosadašnjoj podršci u realizaciji brojnih projekata koji imaju za cilj jačanje administrativnih kapaciteta i pripremu države za buduće članstvo u Uniji.

"Lidington je čestitao na otvaranju 23. i 24. poglavlja i istakao da, novim pristupom u pregovorima, Crna Gora predstavlja model i izuzetan primjer za ostale države iz procesa proširenja“, kaže se u saopštenju.

On je, kako se navodi, iskazao uvjerenje da će Crna Gora nastaviti da raduje dobrim rezultatima, čime će opravdati povjerenje EU i država članica.

Lidington je kazao da je britanska vlada privržena politici proširenja na države zapadnog Balkana, i istakao da će Velika Britanija nastaviti da pruža svu podršku Crnoj Gori kako bi se održala dobra dinamika otvaranja pregovaračkih poglavlja i napredovanja prema članstvu.

"Ukazao je i da nova politika Velike Britanije u odnosu na migratorne tokove ni na koji način ne može ugroziti napredovanje Crne Gore prema EU“, dodaje se u saopštenju.

Pejović je naglasio važnost otvaranja poglavlja 23 i 24 za ukupnu dinamiku i kvalitet pregovaračkog procesa, ocijenivši da će efekti reformi u tim poglavljima imati pozitivno dejstvo na sve ostale oblasti i kvalitet života građana.

Pejović je u Londonu imao odvojene bilateralne razgovore s predsjednikom Odbora za EU u Gornjem domu Parlamenta, lordom Timom Bozvelom, i s kopredsjedavajućim Višepartijske parlamentarne grupe za EU u Donjem domu Parlamenta Robertom Baklandom.

"Pored upoznavanja s aktuelnim stanjem u pregovorima i predstojećim obavezama iz procesa pristupanja, sagovornici su razmijenili mišljenje o konkretnim oblicima povezivanja u evropskoj integraciji i parlamentarnoj dimenziji saradnje“, navodi se u saopštenju.

Pejović se sastao i sa direktorom Direktorata za evropska i svjetska pitanja u Kabinetu premijera, Angusom Lapslijem, direktorom Direktorata za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova, Vidžejom Rangaradžanom, i direktorom Odjeljenja za zapadni Balkan i proširenje EU u tom Ministarstvu, Ovenom Dženkinsom.

Pored toga su, kako je saopšteno, obavljeni i razgovori u ministarstvima pravde i unutrašnjih poslova, a teme sastanaka bile su predstojeće obaveze na evropskom putu, sprovođenje akcionih planova i ispunjavanje mjerila za 23. i 24. poglavlje, realizacija obaveza definisanih Programom pristupanja Crne Gore EU i nastavak planiranja i realizaciju projekata iz Ipe.

"U tom kontekstu, razmotrene su konkretne oblasti u kojima bi Velika Britanija mogla pružiti ekspertsku podršku Crnoj Gori, kako bi se unaprijedili unutrašnji kapaciteti za preuzimanje obaveza iz budućeg članstva u EU“, kaže se u saopštenju.

Pejović je, tokom posjete Londonu, učestvovao i na panel diskusiji “Novi koncept za pristupanje EU i iskustvo Crne Gore”, koju je organizovalo Predstavništvo Evropske komisije u Londonu.

To je, kako se navodi, bila prilika za razgovor o naučenim lekcijama iz dosadašnjih proširenja i razmjenu mišljenja o uticaju novog modela pristupanja na politički i ekonomski razvoj država koje pristupaju EU.

"Učesnici skupa su konstatovali da su novi, strožiji i kompleksniji uslovi pristupanja, u interesu EU, ali i država koje pristupaju Uniji, i poručili da pristupne pregovore treba iskoristiti kao mehanizam za bržu i kvalitetniju unutrašnju transformaciju društva“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: