BS traži mandat zbog DPS, ne trebaju nam podjele po opštinama

“Nismo saglasni sa stavom da partije sa nacionalnim predznakom imaju ekskluzivno pravo da zastupaju interese manjina"
11 komentar(a)
Mladen Bojanić, Foto: Boris Pejović
Mladen Bojanić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.03.2014. 09:30h

Pozitivna Crna Gora je predložila je povlačenje amandmana o afirmativnoj akciji na lokalnom nivou, kako bi se omogućilo usvajanje izbornog zakona, izjavio je šef poslaničkog kluba Pozitivne Mladen Bojanić. On je kazao da bi u tom slučaju parlament morao da riješi pitanje afirmativne akcije do kraja godine. Bojanić je kazao da Pozitivna ne osporava afirmativnu akciju, ali smatra da nacionalne partije nemaju ekskluzivno pravo da zastupaju interese manjina. Odgovarajući na navode potpredsjednika BS Sulja Mustafića da Pozitivna ne želi afirmativnu akciju, Bojanić je kazao da se protivi nacionalnim podjelama u državi.

“Nismo saglasni sa stavom da partije sa nacionalnim predznakom imaju ekskluzivno pravo da zastupaju interese manjina. Takve namjere mogu direktno povesti Crnu Goru u pravcu stvaranja države naroda, što je u suprotnosti sa Ustavom koji definiše Crnu Goru kao građansku državu”, kazao je Bojanić “Vijestima”.

On je upozorio i da Ustav ne definiše ko su većinski narodi u Crnoj Gori, navodeći da bi afirmativna akcija na lokalnom nivou pokrenula nacionalne podjele po opštinama. “Taj model se zagovara zbog partijskih, a ne nacionalnih interesa. Radi se o osiguranju jednog odborničkog mandata na izborima u Podgorici koji bi bio presudan za održavanje DPS-a na vlasti”, kazao je Bojanić, pozivajući manjinske stranke da odustanu od amandmana.Sa.K.

Bonus video: