BS: Zabrana registracije Ravnogorskog pokreta potpuno je opravdana

„Zabrana registracije Ravnogorskog pokreta je potpuno opravdana i sa stanovišta evropskih vrijednosti koje odbacuju svaku ideologiju proisteklu iz fašizma i njegovih sljedbenika i saveznika“, navodi se u saopštenju
32 komentar(a)
Bošnjačka stranka, Foto: Bscg.me
Bošnjačka stranka, Foto: Bscg.me
Ažurirano: 09.05.2016. 19:02h

Zabrana registracije Ravnogorskog pokreta potpuno je opravdana i sa stanovišta evropskih vrijednosti koje odbacuju svaku ideologiju proisteklu iz fašizma, ocijenjeno je iz Bošnjačke stranke (BS).

BS, kako su saopštili, podržava odluku Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da zabrani registraciju nevladine organizacije (NVO) Ravnogorski pokret Crne Gore, koja je, kako dodaju, protivna Ustavu.

„Podrška šire javnosti inicijativi koja je prethodila zabrani: političkih subjekata, građanskog i NVO sektora, veterana i antifašista 2. Svjetskog rata, naših iseljenika i njihovih udruženja – jednoglasna je i odražava ono što je karakter građanske, višenacionalne i visevjerske Crne Gore, ustanovljene na vrijednostima antifašizma“, saopšteno je iz BS.

Kako se navodi, prethodna inicijativa pokazala je jasan otpor šire javnosti protiv prekrajanja istorije i rehabilitaciji saradnika okupatora koji su, dodaje se, u toku Drugog svjetskog izvršili teške zločine nad nedužnim civilnim stanovništvom, etničko čišćenje, kao i genocid nad pripadnicima bošnjačko-muslimanskog naroda.

„Zabrana registracije Ravnogorskog pokreta je potpuno opravdana i sa stanovišta evropskih vrijednosti koje odbacuju svaku ideologiju proisteklu iz fašizma i njegovih sljedbenika i saveznika“, navodi se u saopštenju.

Iz BS navode da je danas, kada se slavi Dan Evrope, posebno važno podsjetiti na tekovine antifašizma utkanih u temelje savremene Evrope i Evropske unije kojoj pristupa Crna Gora.

„Uz podršku i pridruživanje predhodnim inicijativama, te uz potpuno razumjevanje masovnih i oštrih reakcija bošnjačke dijaspore širom Evrope i Amerike, BS traži odgovornost onih koji su, kako se navodi u saopštenju MUP-a mimo znanja rukovodioca donijeli odluku o registraciji Ravnogorskog četničkog pokreta u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

U BS, kako su poručili, očekuju da će u budućnosti nadležni državni organi i Sud blagovremeno reagovati na adekvatan, u skladu sa zakonskim i ustavnim ovlašćenjima, kako bi spriječili svaki vid rehabilitacije fašističkih i anticivilizacijskih pokreta.

Bonus video: