BSF: Crna Gora doprinijela bezbjednosti u regionu

Ovogodišnji BSF, pod nazivom „Nova realnost“, bio je posvećen pronalaženju modaliteta za prilagođavanje promjenama u globalnom okruženju i promovisanju inovacija i digitalne ekonomije za sveobuhvatnu i održivu budućnost
0 komentar(a)
Bledski strateški forum, BSF, Foto: Mvp.gov.me
Bledski strateški forum, BSF, Foto: Mvp.gov.me
Ažurirano: 05.09.2017. 16:26h

Crna Gora je napredovala na planu integracionih procesa u Evropsku uniju (EU) i doprinijela stabilnosti i bezbjednosti na Zapadnom Balkanu, ocijenjeno je na Bledskom strateškom forumu (BSF).

Ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović, učestvovao je danas na BSF koji se, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Slovenije i Centra za evropsku perspektivu, održavo na Bledu.

Na forumu su učestvovali potpredsjednici vlada i ministri vanjskih poslova Slovenije, Srbije, Hrvatske, Bugarske i Moldavije, Makedonije, Slovačke, Rumunije, Turske i Malte, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Federika Mogerini i komesarka EU za mobilnost i transport, Violeta Bulc.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Forumu su prisustvovali i predstavnici mnogih regionalnih i međunarodnih organizacija (UN, UNHCR, IAEA, NATO, OECD, EEAC, EBRD, RCC, UFM), kao i predstavnici poslovnog sektora, akademske zajednice, nevladinih organizacija i medija.

Ovogodišnji BSF, pod nazivom „Nova realnost“, bio je posvećen pronalaženju modaliteta za prilagođavanje promjenama u globalnom okruženju i promovisanju inovacija i digitalne ekonomije za sveobuhvatnu i održivu budućnost.

„Na forumu su razmijenjena mišljenja o brojnim temama koje su od značaja za region Jugoistočne Evrope. Posebna pažnja posvećena je razmatranju mogućnosti za unaprijeđenje ekonomske saradnje, obezbjeđivanje snažnijeg infrastrukturnog povezivanja i ostvarivanja jače koordinacije između država EU i država koje su na tom putu“, kaže se u saopštenju.

Takođe, kako se navodi, razgovarano je o migrantskoj krizi i terorističkim prijetnjama i konstatovana potreba daljeg sprovođenja aktivnosti na planu prevencije i suzbijanja tih pojava.

„U kontekstu dinamike i izazova na planu integracionih procesa država regiona, pohvaljen je napredak Crne Gore na putu ka EU kao i njen doprinos stabilnosti i bezbjednosti na Zapadnom Balkanu”, piše u saopštenju.

Dodaje se da su u okviru BSF-a održani neformalni sastanak država učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) i sastanak ministara vanjskih poslova članica Fonda za Zapadni Balkan.

Kako je saopšteno, na ministarskom sastanku SEECP, Slovenija je predstavila prioritete svog predsjedavanja, u čijem će fokusu biti podrška evropskim integracijama država Zapadnog Balkana.

Iz Ministarstva su kazali da je sastanak ministara vanjskih poslova članica Fonda za Zapadni Balkan bio prilika za zvaničnu inauguraciju Fonda za Zapadni Balkan sa sjedištem u Tirani.

“Šefovi diplomatija regiona pozdravili su zvaničan početak rada Fonda koji predstavlja mehanizam za dalje unaprijeđenje projektno-orijentisane saradnje u oblasti kulture i kulturne baštine, nauke i istraživanja, pitanju mladih i prekogranične saradnje”, navodi se u saopšptenju.

Darmanović je, zajedno sa šefovima diplomatija država regiona, bio govornik na panelu „Zapadni Balkan: Proširenje EU – Da li će zaista doći do proširenja?“, koji je bio posvećen evropskoj integraciji regiona, odnosima među zemljama, političkoj situaciji u EU i funkcionisanju brojnih regionalnih organizacija i inicijativa.

Iz Ministratsva su rekli da je Darmanović na marginama BSF, imao odvojene susreta sa ministrima vanjskih poslova Rumunije Teodorom Meleškanuom, Malte Karbelom Abelom, kao i susrete sa generalnim sekretarom Unije za Mediteran Fathalahom Sijilmasijem i visokim predstavnikom EU u BiH (OHR) Valentinom Inzkom.

Bonus video: