Budvanski odbor Demokrata da spriječi uvođenje prinudne uprave

GO, kako je saopšteno nakon večerašnje sjednice, daje punu podršku rukovodstvu Opštinkog odbora Budva i predsjedniku Opštine da nastave aktivnosti na suzbijanju pokušaja Demokratske partije socijalista i njima bliskih partnera da preuzmu vlast političkom korupcijom
52 pregleda 16 komentar(a)
Demokrate GO, Foto: Demokrate
Demokrate GO, Foto: Demokrate
Ažurirano: 08.07.2018. 19:31h

Glavni odbor (GO) Demokratske Crne Gore ovlastio je budvanski odbor te stranke da spriječi uvođenje prinudne uprave i da, u slučaju neodržavanja sjednice Skupštine opštine Budva, inicira predlog o skraćenju mandata aktuelnom sazivu.

GO, kako je saopšteno nakon večerašnje sjednice, daje punu podršku rukovodstvu Opštinkog odbora Budva i predsjedniku Opštine da nastave aktivnosti na suzbijanju pokušaja Demokratske partije socijalista i njima bliskih partnera da preuzmu vlast političkom korupcijom.

Na sjednici je ocijenjeno da antidemokratski ambijent u kojem su održani izbori nameće potrebu aktivnog poteza i pristupa sa ciljem stvaranja uslova za iole fer i slobodne naredne parlamentarne i opšte lokane izbore.

"S tim u vezi, GO snažno podržava Plan sveobuhvatnih izbornih reformi koji su sačinili i predstavili predsjednici Demokrata i Građanskog pokreta URA, a koji su podržale institucije Evropske unije", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Koalicija za “Za 21. Vijek” ostvarila sinergetski efekat, postigla odličan izborni rezultat koji je nadmašio očekivanja, a načinom vođenja kampanje, programskom i kadrovskom ponudom, kao i ostvarenim rezultatom, jasno sebe pozicionirala kao novu, modernu, proevropsku i građansku dominantnu opozicionu strukturu.

Konstatovano je da su Demokrate i u svim sjevernim opštinama u kojima su nastupile samostalno imale upečatljivu kampanju pod sloganom “Dođi kući, jer imamo plan za moderan grad”, i ostvarile daleko veći broj glasova nego na parlamentaenim izborima.

"Tako da je kontinuiran i stabilan rast iz izbornog procesa u izborni proces od samog osnivanja činjenica koja odvaja Demokrate od svih drugih političkih subjekata u zemlji", navodi se u saopštenju.

GO je ocijenio da je lokalne izbore održane u maju obilježila najveća apstinencija opozicionih birača u novijoj istoriji.

"Tako da se ne može govoriti o prelivanju glasova, već apstinenciji opozicionih birača, koja je uz rasipanje glasova omogućila da vladajuće partije čak i bez rasta u broju osvojenih glasova, ostvare daleko veći procenat podrške i broj odborničkih mandata“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da su ključni razlozi za apstinenciju opozicionih birača zamorenost biračkog tijela konstantim izbornim procesima, apatija usljed rezultata predsjedničkih izbora, negativna kampanja koju su protiv opozicije vodili određeni opozicioni politički subjekti, kao i slaba, bezidejna i inertna kampanja koju su ukupno gledano vodili.

"Ali i antidemokratksi ambijent u kome su održani izbori, koji je posebno manifestovan pritiskom na zaposlene u privatnom i javnom sektoru u dijelu neizlaska na izbore, zbog lakšeg načina kontrole“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: