Bulajić: Do prelazne Vlade se dolazi nakon pada Đukanovićevog kabineta

On je dodao da Nova srpska demokratija i Demokratski front očekuju od onih koji su učestvovali u razgovorima, "predstavljajući se kao opozicija, da upute javno izvinjenje za izgubljeno vrijeme i štetu koju su nanijeli građanima Crne Gore."
90 pregleda 43 komentar(a)
Strahinja Bulajić, Foto: Filip Roganović
Strahinja Bulajić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 20.02.2016. 16:37h

Potpredsjednik Nove srpske demokratije i član predsjedništva Demokratskog fronta (DF) Strahinja Bulajić kazao je da su razgovori vlasti i dijela opozicije okončani potpunom kompromitacijom i propašću zato što su neki učesnici imali nerealnu ambiciju da sve završe Sporazumom koji bi, po njima, omogućio potpunu kontrolu izbornog procesa, "a da sve to može završiti sadašnja, sa četiri nova ministra rekonstruisana vlada, ubijedio ih je neko sa strane."

"Više puta smo javno saopštavali da se do prelazne Vlade i kontrole izbornog procesa može doći tek nakon pada aktuelnog Đukanovićevog kabineta", kazao je Bulajić

Potpredsjednik NOVE je dodao da je ovako ispalo da je od ovih razgovora korist imao jedino predsjednik DPS i njegova partija.

"Da nije bilo tih razgovora i bezuslovnog sjedanja za sto dijela opozicije i predsjednika DPS-a, Pozitivna Crna Gora ne bi imala mogućnosti da tako lagano otkliza na suprotnu stranu tog stola i podrži režim. Čvrsti zid koji je Demokratski front uspostavio između vlasti i opozicije bio je dovoljan garant da se to ne desi, a mogućnost bilo kakve vrste kontakta i razgovora stranaka opozicije sa jedne strane i stranaka sadašnje vlasti sa druge strane, mogla je uslijediti tek nakon pada aktuelne Vlade. Jedina tema takvih razgovora bila bi formiranje prelazne Vlade koja bi organizovala prve poštene i pravične izbore, a na čijem čelu se ne bi mogao nalaziti sadašnji premijer. Taj zid koji smo upornim protestima i ogromnom podrškom građana mukotrpno izgradili neki iz opozicije su, bez ikakve potrebe, pokušali da sruše tako što je predsjednik DPS-a pozvan na razgovore bez ikakvog uslova, konkretnog zahtjeva čak i bez ikakve hipoteke, pa i one vezane za prebijanje, trovanje i ponižavanje sopstvenog naroda 24. oktobra. Ovako, opozicija je izgubila tri mjeseca, a zamajavanjem opozicionih birača sa gromoglasnim i svakodnevnim najavama epohalnog Sporazuma, nanijeta je ogromna šteta svima, pa i onima koji nijesu učestvovali u pregovorima", kaže Bulajić.

On je dodao da Nova srpska demokratija i Demokratski front očekuju od onih koji su učestvovali u razgovorima, "predstavljajući se kao opozicija, da upute javno izvinjenje za izgubljeno vrijeme i štetu koju su nanijeli građanima Crne Gore." To bi, kaže Bulajić bilo konkretno preuzimanje javne odgovornosti i svođenje ukupnih bilansa ovih, "po opoziciju nesrećnih, a po režim, u datom trenutku, spasonosnih razgovora."

"Vjerujem da će se iz ovoga izvući pouka i da će oni koji su ovako krupno promašili slijedeći instrukcije koje su dobijali izvana, ubuduće voditi politiku saglasno interesima građana, a ne interesima nalogodavaca iz inostranstva. Istovremeno iskazujemo oštar protest zbog grubog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore ambasada vodećih NATO država, bezbjednosnih struktura tih zemalja, kao i zbog otvorene podrške briselske administracije režimu koji u dugom vremenskom periodu opstaje na vlasti krađom izbora i korumpiranjem važnih domaćih i međunarodnih struktura. Što se tiče DF-a i druge antirežimske opozicije važno je da se nastavi dosledni i uporni pritisak za obaranje aktulne vlasti, a nakon toga da se obezbijedi izbor prelazne Vlade koja je garant održavanja prvih pravičnih i poštenih izbora", zaključio je Bulajić.

Bonus video: