Bulajić: Eventualno učlanjenje u NATO veliki namet za građane

Bulajić je rekao da bi za deset godina, pod uslovom da stopa izdvajanja ostane na dva dosto, to iznosilo "za Crnu Goru fantastičnih 700 miliona eura".
6 komentar(a)
Strahinja Bulajić, Foto: Boris Pejović
Strahinja Bulajić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.06.2016. 11:38h

Eventualno učlanjenje Crne Gore u NATO biće još samo jedan, veliki, namet za građane, ne samo za ove već i buduće generacije, ocijenio je potpredsjednik Nove srpske demokratije Strahinja Bulajić.

Komentarišući izjavu generalnog sekretara NATO-a, Jensa Stoltenberga, da će Crna Gora nakon što postane dio Alijanse, biti posvećena ciljevima i obavezama kao i ostale članice, što znači da će izdvajati dva odsto BDP-a godišnje za odbranu, Bulajić je rekao da bi, ukoliko BDP u Crnoj Gori iznosi 3,5 milijardi, to značilo da bi godišnje izdvajanje bilo oko 70 miliona eura.

Bulajić je rekao da bi za deset godina, pod uslovom da stopa izdvajanja ostane na dva dosto, to iznosilo "za Crnu Goru fantastičnih 700 miliona eura".

"Ukoliko dođe do eventualnog učlanjenja u NATO, to će biti samo još jedan, i te kako veliki, namet na ionaku prezaduženu „glavu stanovnika“, ne samo ove generacije, već i generacija naših praunuka. U slučaju punopravnog članstva, vlast će imperativno i po svaku cijenu morati da obezbijedi tih 70 miliona", rekao je Bulajić agenciji MINA.

On je kazao da je pitanje visine BDP-a u Crnoj Gori veoma diskutabilno i da prema zvaničnim podacima, BDP u Crnoj Gori iznosi oko 3,5 milijardi eura.

"Vjerujem da je BDP i veći uzimajući u obzir da se tzv. „siva ekonomija“ kreće i do 40 odsto i mnogo čega drugog. Ukoliko BDP u Crnoj Gori zaista iznosi 3,5 milijardi to bi značilo da bi godišnje izdvajanje iznosilo oko 70 miliona eura, odnosno dvostruko više od sadašnjih izdvajanja za odbranu", rekao je Bulajić, koji je poslanik Demokratskog fronta.

Kako je kazao, ako je išta u svemu tome dobro to je što bi, eventualnim učlanjenjem u NATO, javnost konačno saznala koliko realno iznosi BDP, jer za razliku od građana koji se svakodnevno obmanjuju, vlast ne bi smjela da dovodi u zabludu svoje nalogodavce.

"Samo, pitanje je šta bi građani dobili za taj iznos. Ne vjerujem da bi pripadnici Vojske Crne Gore dobili veće plate, stanove i poboljšali svoj standard, ali sasvim sam uvjeren da će dobiti mogućnost da ratuju i ginu za tuđe interese i to o trošku svojih građana", kazao je Bulajić.

On je ocijenio da je to veliko opterećenje za crnogorski budžet.

"Treba imati u vidu koliko se u maloj Crnoj Gori za tih najmanje 70 miliona eura na godišnjem nivou može napraviti dječjih vrtića, škola, bolnica, koliko bi se mogao popraviti položaj djece i osoba sa teškoćama u razvoju, popraviti status penzionera i invalida i drugo", kazao je Bulajić.

Prema njegoviom riječima, nije teško procijeniti šta bi moglo za deset godina sa tim novcem da se uradi u Crnoj Gori.

"Ono što je sada najmanje potrebno Crnoj Gori, imajući u vidu njen socijalni, ekonomski pa i politički status, je izdvajanje novčanih sredstava za ulazak u takvu agresivnu i ofanzivnu alijansu koja se koristi kao instrument u sukobu civilizacija", ocijenio je Bulajić.

Bulajić je kazao da je opšta poznata činjenica da je, na primjer od početka okupacije Avganistana, a "pod patronatom okupacionih snaga, na desetine puta uvećana proizvodnja i trgovina raznim opijatima u toj zemlji".

"Finansijskim sredstvima iz tajnih fondova CIA-e, dobijenim od tih i sličnih poslova u drugim zemljama, finansira se uspostavljanje, organizovanje i aktivnosti različitih NVO, takozvanih slobodnih intelektualaca, određenih donosilaca odluka, pojedinih novinara i drugih iz arsenala „domaće NATO agenture“", kazao je Bulajić.

Prema njegovoj ocjeni, ni sadašnja crnogorska vlast nije bez iskustva kada su u pitanju različite švercerske aktivnosti. "Očigledno je da je ona pokazala izuzetnu efikasnost i kada je u pitanju zaduživanje sopstvenih građana i povećavanje ukupnog duga zemlje".

"Zaduživanje je konstanta ekonomske politike, pa vjerujem da će se vlast opredijeliti i za taj, već provjeren recept", rekao je Bulajić.

Bonus video: