Bulatović: DPS ne želi nezavisnog vrhovnog tužioca

Kako je naveo, Pažin je dobio drugu inicijativu „s obzirom na to da kritikuje Ivicu Stankovića i v.d. stanje"
1227 pregleda 2 komentar(a)
Bulatović, Foto: Savo Prelević
Bulatović, Foto: Savo Prelević

U vladajućoj koaliciji, prije svega u Demokratskoj partiji socijalista (DPS), ne postoji iskrena opredijeljenost i volja da na čelu Tužilaštva bude profesionalac, nezavistan od politike, smatra poslanik Demokratskog fronta (DF), Predrag Bulatović.

Bulatović kazao da je dokaz za to činjenica da je mandat aktuelnog vrhovnog i glavnog specijalnog državnog tužioca, prije svega, iskorišćen za obračun sa političkim protivnicima, kao što je to slučaj sa DF-om.

„U iskrenu namjeru DPS-a ne vjerujem. Njihov poziv na dijalog bi značio poziv da se mi usaglasimo oko njihovih kandidata ili onih koji će biti prikriveno nezavisni, a u suštini za DPS“, kazao je Bulatović agenciji MINA.

Potpredjednika Vlade Zoran Pažin pozvao je u utorak u parlamentu opoziciju na dijalog o izboru vrhovnog državnog tužioca, navodeći da u nema dileme da DPS i vladajuća koalicija žele izbor novog VDT-a, ali da to ne mogu sami da sprovedu.

Bulatović je istakao da poziv potpredsjednika Vlade nije i poziv DPS-a. „Kad i ako uslijedi poziv DPS-a, DF je spreman da ga razmotri i da se prema tome odredi“.

Pažin je, prema riječima Bulatovića, u srijedu u parlamentu zatražio ovlašćenje Vladi da ima veće ingerencije nad tužilaštvom, odnosno da se promijeni ustavna pozicija tužilaštva.

„Iz DF-a je odgovoreno da se ta inicijativa procesuira, i mi smo spremni da razgovaramo“, rekao je Bulatović.

Kako je naveo, Pažin je dobio drugu inicijativu „s obzirom na to da kritikuje Ivicu Stankovića i v.d. stanje“.

To je, kazao je Bulatović, inicijativa da se pristupi hitnim promjenama Zakona u tužilaštvu, i da se izmijene dvije stvari.

„Prvo, sastav Tužilačkog savjeta, i da se nađe modalitet da taj jedan preovlađujući glas da Stanković bde i dalje v.d. ne bude opredjeljujući, da dođemo do drugog v.d. dok se „pravi“ ne izabere u Skupštini“, precizirao je Bulatović.

On je ocijenio da Pažin to može, i pozvao ga da to uradi.

„Tako da bi mogli već u decembru da ovo tragikomično stanje v.d. u tužilaštvo nekim drugim, u kojem bi odgovornost preuzeli politički i izvršni faktori u Crnoj Gori“, rekao je Bulatović.

On je podsjetio da po zakonu v.d. stanje može da traje neograničeno.

„Treba promijeniti rok do kada može da traje to v.d. stanje. To nije stvar ustava, nego zakona“, dodao je Bulatović.

Bonus video: