Bulatović: Đukanović želi da uvuče DF, da bi ugušio litije, jer ih se boji

„Fašizam u koji klizi Milo Đukanović i u koji je praktično zakoračio ima za cilj izazivanje sukoba i na ovaj način i mi smo to prepoznali,“, rekao je Bulatović.
21180 pregleda 95 komentar(a)
Predrag Bulatović i Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Predrag Bulatović i Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.01.2020. 16:03h

Funkcioneri Demokratskog fronta (DF) su nakon hapšenja Ratke Knežević, majke jednog od lidera i poslanika DF Milana Kneževića, i više njihovih aktivista poručili predsjedniku Crne Gore i lideru Demokratske partije socijalista (DPS) Milu Đukanoviću da su prepoznali njegove provokacije, ali da na njih neće nasjesti i da ih neće uvući u igru kojom želi da uguši litije.

Ratka Knežević, puštena je nakon saslušanja u podgoričkom Sudu za prekršaje gdje je, kako je saopšteno, privedena zbog omalovažavanja policijskih službenika koji su jutros pretresli njihovu porodičnu kuću.

Ratka Knežević uhapšena je jutros nakon što je policija pretresla porodičnu kuću. Kako je saopšteno iz Uprave policije, izvršeni su pretresi na 17 lokacija, uhapšeno je 16 ljudi, među kojima je i Kneževićeva.

Funkcioner Demokratske narodne partije (DNP) Predrag Bulatović kazao je da je nakon poslednjih izjava Đukanovića, koji je litije nazvao ludačkim pokretom "jasno da Crna Gora klizi ne samo u diktaturu, nego i u teror, u jednu vrstu fašizma."

"To mi doživljavamo na taj način. Ratka Knežević ima samo jednu krivicu na koju može da bude ponosna, a to je da je majka jednog časnog i čestitog lidera pravog naroda u Crnoj Gori, Milana Kneževića. Njena greška je i to što je učesnik molebana i litija za odbranu imovine Srpske pravoslavne crkve", rekao je Bulatović.

Dodao je da oni prepoznaju pokušaj izazivanja sukoba u Crnoj Gori:

"I provociranje, prije svega Demokratskog fronta. U ime DF-a želim da kažem da smo mi to prepoznali, da Milo Đukanović u nama neće naći partnera za svoju bezizlaznu situaciju u kojoj je trenutno, a to je da se nalazi na minimumu političke podrške, polako gubi vlast zbog Zakona koji je usvojio i terora koji proizvodi i želi da u to uvuče DF, da bi ugušio litije, jer on se boji litija koje su mirne i dostojanstvene. Zato je naša poruka - mi našu borbu nastavljamo na način kao i do sada - slijedeći poziv crkve da putem litija obezbjedimo da se zakon stavi van snage i da zaštitimo imovinu SPC", rekao je Bulatović.

Bulatović je poručio građanima da svi izađu na litije:

"Vjerujući narod i naše pristalice, i čitav narod pravoslavni i onaj koji nije pravoslavni, koji je protiv nasilja, da budemo masovniji da mirno i snažnim pritiskom obezbjedimo stavljanje Zakona van snage i zaštitimo naš identitet, jer je u stvari suština Milove borbe da poništi idantitet i učvrsti svoju apsolutnu vlast. Fašizam u koji klizi Milo Đukanović i u koji je praktično zakoračio ima za cilj izazivanje sukoba i na ovaj način i mi smo to prepoznali", rekao je Bulatović.

Odgovarajući na pitanje "Vijesti" da li su svi privedeni u akciji policije aktivisti DF-a, kazao je da je akcija prvenstveno usmjerena na Milana Kneževića:

"Kao jednog od ključnih lidera DF-a najjače opozicione grupacije. To je jedna šira akcija, ali cilj je prije svega Milan Knežević, DF, i aktivisti DF-a. Nisu samo aktivisti DF-a uhapšeni, ima i drugih ljudi, ali dominantno jeste akcija bila skoncentrisana na DF", rekao je Bulatović.

Medojević: Đukanović pokušava da izazove haos

Medojević je ocijenio da je vrijeme da svi shvate da "Đukanović gura zemlju u građanski rat", ali i da ne ne poziva nevladine organizacije da rade svoj posao:

"Jer su pokazale sada, u slučaju terora nad vjernim narodom, Demokratskim frontom, jedinom kanonskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori, da koncept ljudskih prava ne važi kada je u pitanju DF, srpski narod, opozicija i pravoslavna crkva. Dakle, vrijeme je da svi vrlo ozbiljno shvatimo da Đukanović gura zemlju u građanski rat i ovo što je rekao kolega Bulatović - da ovaj opšti narodni pokret koji u ovom trenutku vodi crkva, da ga osnažimo i ojačamo", kazao je on.

Rekao je da je najbolji odgovor na teror da svi dođu na litije.

"I da pokažemo da je ovo pobuna naroda protiv tiranina i da smo ovdje svi zajedno i da ćemo ovu bitku pobjediti", kazao je on.

Istakao je da su on i Bulatović odmah, kao članovi skupštinskog Odbora za bezbjednost, tražili hitan sastanak sa načelnikom Centra bezbjednosti Podgorica, ali da im još niko nije odgovorio.

"Mi po zakonu imamo pravo vanredne parlamentane kontrole i postupanja bilo kojeg dijela i segmenta bezbjednosti, kada procjenjujemo da rade protivzakonito i protivustavno, međutim, do sada niko nije odgovorio. Ovdje policija izlazi iz svojih ustavnih ovlašćenja. U policiji postoje parapolicijske strukture i pozivam svakog časnog policijskog službenika da baci uniformu. Da ne sramoti i državu i grb i svoju porodicu. Hapsite kriminalce, radite svoj posao, dalje ruke od poštenog naroda. Nema više izgovora. Svako ko pristaje da bude dio aktivnosti jedne kriminalne strukture u policiji, jer u policiji postoje parapolicijske strukture, nad kojima nema kontrolu ni šef policije, ni ministar unutrašnjih poslova, ni parlament i ta struktura je sprema da radi ovo što je radila danas u Crnoj Gori. Kao što vidite, opasnost od nadirućeg fašizma i to je to", rekao je Medojević.

Nije želio da precizira ko su parapolicijske i kriminalne strukture u policiji, ali je kazao da to znaju.

"Ovaj jutrošnji napad je klasičan slučaj protivzakonitog i protivustavnog djelovanja policije - prije šest sati, razbijanje vrata, brutalni pretresi. Vi se sjećate kada je ova sramna policija i ti kriminalci u policiji došla da pretresa hotel osuđivanog narko dilera iz Rožaja, da im je on rekao da se vrate jer su imali čizme i da u njegov hotel dođu u cipelama. Dakle, dio ovih struktura u policiji Crne Gore su sluge narko mafije i Milo Đukanović ih koristi u borni protiv sopstvenog naroda. Ko su parakriminalne i parapolicijske strukture? Ko su loši i korumpirani policajci? Što bi rekao specijalni tužilac Milivoje Katnić: 'polakote', mi imamo sva saznanja. Sad je ključni momenat da se ova vlast smjeni, da se izborimo za pravo jedine kanonske Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i da onda sve stvari dođu na svoje mjesto... Mi vrlo precizno znamo koje su jedinice policije van kontrole, koji policijski funkcineri ne učestvuju na kolegijumu kod direktora UP, nema nikakvu kontrolu nad njim ni ministar unutrašnjih poslova. Znamo ko su pripadnici tih struktura, znamo što rade i kakve su im službene radnje ovih dana po Crnoj Gori, ali ostavimo to onog trenutka kad DF sa drugim demokratskim snagama dođe na vlast, onda ćemo vidjeti što ćemo raditi", rekao je Medojević.

Medojević je pozvao sve građane Crne Gore pa i birače DPS-a "da se zapitaju kuda ovo ide":

"Ako im nije sveta porodična kuća, ako im nije sveta Skupština, ako im nisu svete majke, gdje smo mi došli danas u Crnoj Gori. DF pokazuje čvrstu riješenost da ovu borbu istjeramo do kraja. Pozivam sve da budemo jedinstveni, svi da budemo zajedno. Nas kao što znate niti mogu zastrašiti, čak ni ovakvim bijednim pokušajima - napadima na članove porodice", rekao je Medojević.

Bonus video: