Bulatović optužuje: Brajović čuva Stankovića i Katnića od ispitivanja

“Saopštenje Brajovića kao navodno njegova inicijativa rezultat je konsultacija koje je imao prošle nedjelje sa vrhom Tužilaštva i ključnim funkcionerima Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini"
9084 pregleda 7 komentar(a)
Stanković, Brajović i Katnić, Foto: Savo Prelević
Stanković, Brajović i Katnić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.11.2019. 07:22h

Predsjednik Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović optužio je predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića da pokušava da prevenira kontrolno saslušanje vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića i glavnog specijalnog tužioca (GST) Milivoja Katnića pred tim skupštinskim tijelom.

Predrag Bulatović na Odboru za antikorupciju
Tužioci izbjegavaju saslušanje: Bulatović na Odboru za antikorupciju(Foto: Zoran Đurić)

On je kazao da neće odustati od zahtjeva za saslušanje Stankovića i Katnića o istrazi afere “Koverat”, podsjećajući da skupštinski poslovnik ne osporava pravo članovima Odbora da saslušavaju tužioce.

Brajović je u petak obavijestio članove Kolegijuma da je tražio da se pred Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu razmatra poseban izvještaj o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za period januar-novembar.

“Saopštenje Brajovića kao navodno njegova inicijativa rezultat je konsultacija koje je imao prošle nedjelje sa vrhom Tužilaštva i ključnim funkcionerima Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini. To je neuspjeli pokušaj da se zataška i javno sanira nezakonito i samovoljno ponašanje Katnića vezano za obavezu iz član 147 Zakona o tužilaštvu, a to je podnošenje računa o svom radu Skupštini i nadležnim radnim tijelima za pitanja organizovanog kriminala i korupcije. Prema skupštinskom poslovniku, to su Odbor za antikorupciju i Odbor za odbranu i bezbjednost”, kazao je Bulatović “Vijestima”.

Stanković i Katnić su ranije odbili da se pred Odborom za antikoruciju pojave na kontrolnom saslušanju povodom afere “Koverta”, navodeći da imaju obavezu da dostavljaju izvještaje o radu, ali ne i o posebnim predmetima.

Oni su istovremeno odbili da se pojave i na kontrolnom saslušanju pred Odborom za odbranu i bezbjednost zbog primjena mjera tajnog nadzora nad funkcionerima Fronta.

Bulatović je nakon toga od Kolegijuma tražio da se izjasni o stavu tužilaca, upozoravajući da se time sprečava kontrolna uloga parlamenta.

Nakon što je Odbor za antikorupciju tražio zakazivanje sjednice na kojoj bi se razmatrao izvještaj Katnića o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala za period januar - oktobar 2019, Brajović je tražio da tu sjednicu zakaže Odbor za politički sistem koji vodi Marta Šćepanović.

Bulatović je ocijenio da Brajović time nije direktno osporio pravo Odboru za antikorupciju i Odboru za odbranu da pozivaju tužioce.

“Na taj način bi prekršio poslovnik, što bi bilo dovoljno za pokretanje njegove odgovornosti u Skupštini. Ipak on je to pokušao da učini indirektno. Kada bude sjednica Odbora za politički sistem, pored članova Odbora učestvovaće i veći broj zainteresovanih poslanika. Ocjenjujući da Odbor za politički sistem ima nadležnost da razmatra izvještaje tužilastva, te konstatujući da Odbor za antikorupciju ima zakonsko pravo da traži izvještaje VDT i GST i njihovo prisustvo na sjednici, ne odustajemo od prava da tužioce kontrolišemo pred našim odborom”, kazao je Bulatović.

Katnić neće da ga odbor kontroliše

Bulatović ističe da je Brajović u suštini podržao dopis koji je Katnić uputio Odboru za antikorupciju kada je odbio da se pojavi na kontrolnom saslušanju.

“To su i stavovi potpredsjednika Skupštine Branimira Gvozdenovića, koji se protivi dolasku tužilaca na druge odbore, osim na Odbor za politički sistem gdje se vodi što opštija i kontrolisana rasprava. Takvi stavovi su suprotni poslovniku i zakonu, a i poništavaju stavove članova Odbora za antikorupciju iz DPS-a koji su dva puta glasali da tužioci dođu na sjednicu. Jasno je da Katnić neće suštinsku i zakonitu kontrolu od strane Skupštine i nadležnih radnih tijela i za to nezakonito ponašanje i stah od Fronta ima podršku Mila Đukanovića”, rekao je on.

Bonus video: