Bulatović spreman da uđe u sukob sa Srđanom Milićem

Mandić i Medojević pokušavaju da natjeraju Milića da promijeni ploču, odnosno da osnaže pozicije Bulatovića u rukovodstvu SNP-a
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2011. 07:33h

Odlazak Predraga Bulatovića u Njemačku sa čelnicima Nove srpske demokratije i Pokreta za promjena Andrijom Mandićem i Nebojšom Medojevićem bez konsultacija sa šefom SNP-a Srđanom Milićem mogao bi se tumačiti kao nagovještaj spremnosti Bulatovića da uđe u otvoreni sukob sa Milićem, ukoliko ne odustane od odluke da SNP ne sarađuje blisko sa Novom i PzP-om.

Bulatović je prihvatanjem poziva da ide u Berlin bez prethodnog dogovora sa Milićem javno demonstrirao neslaganje sa politikom predsjednika svoje partije, te da su njegovi stavovi bliži Mandićevim i Medojevićevim. On je više od godinu u svojim istupima sporadično demonstrirao da nije sljedbenik Milićeve politike, ali je sada prvi put praktično otkazao poslušnost rukovodstvu partije koju je vodio prije Milića.

Prema informacijama “Vijesti”, Bulatović je u Berlin otišao tako što je odbio poziv na ime, s tim što je formalno član delegacije Nacionalnog savjeta za evropske integracije (NSEI), koji vodi Medojević. Poziv Bulatoviću, a ne Miliću, uslijedio nakon lobiranja PzP-a i Nove, čiji čelnici imaju dobre odnose sa određenim predstavnicima Njemačke u Crnoj Gori.

Na taj način Mandić i Medojević pokušavaju da natjeraju Milića da promijeni ploču, odnosno da osnaže pozicije Bulatovića u rukovodstvu SNP-a. Iako je formalno cilj posjete lobiranje u njemačkom Ministarstvu inostranih poslova i Bundestagu da Crna Gora u decembru na samitu EU dobije datum pregovora sa EU, suštinska poruka je da je Bulatović i dalje važan faktor u SNP-u. Cilj je da se Miliću na ovaj način pošalje opomena da će se suočiti sa ozbiljnim problemima u stranci ukoliko nastavi da zagovara da SNP ne treba da bude po svaku cijenu dio opozicione koalicije.

Bulatović ne krije da ne podržava neke Milićeve poteze, kao što ne krije nezadovoljstvo šefom poslaničke grupe SNP-a Aleksandrom Damjanovićem.

Svi Bulatovićevi potezi u zadnjih godinu dana skoro u potpunosti korespondiraju sa politikom Nove i PzP-a
Milić u očima Njemaca nije prepoznat kao beskompromisan borac protiv kriminala i korupcije, što je glavni zahtjev Njemaca

Kako je “Vijestima” saopšteno iz dijela opozicije, Milić u očima Njemaca nije prepoznat kao beskompromisan borac protiv kriminala i korupcije, što je glavni zahtjev Njemaca.

U rukovodstvu SNP-a ne žele da komentarišu Bulatovićev potez. Sagovornik “Vijesti” iz te stranke tvrdi da prepoznaju taktiku Bulatovića, Mandića i Medojevića i da ga “čudi kratkovidost Bulatovića”. Isti izvor tvrdi da će rukovodstvo stranke na čelu sa Milićem nastaviti sa namjerom da SNP autonomno donosi političke odluke i da prvenstveno treba da nastavi da se profiliše kao građanska, a ne tvrdokorna prosrpska partija.

Bonus video: