Bulatović: Vučić spasio Đukanovića

"Posljednje večeri kampanje opozicija je na trgu imala skup, a DPS u hali "Morača". Ja sam i jedne i druge pristalice sreo na putu do svoje majke. Sve je bilo najnormalnije. Zar bi se neko tako šetao i izlazio da su imali saznanja da postoji opasnost od državnog udara? Vjerujem da od toga nije bilo ništa"
345 pregleda 116 komentar(a)
Momir Bulatović (Novine)
Momir Bulatović (Novine)
Ažurirano: 27.11.2016. 20:02h

Bivši predsjednik Crne Gore Momir Bulatović izjavio je u intervjuu za beogradski "Blic" da je premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavama o "državnom udaru" u Crnoj Gori spasio crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

Bulatović je na pitanje da li je iznenađen saradnjom Vučića i Đukanovića odgovorio potvrdno.

"Jesam. Nisam to očekivao. Vučić je onim svojim izjavama o državnom udaru faktički spasio Đukanovića. To je za mene iznenađenje".

Novinar "Blica" je konstatovao da su mnogi srpski državljani optuženi da su učestvovali u tom pokušaju državnog udara i pitao Bulatovića da li je postojala ta ideja o državnom udaru.

"Posljednje večeri kampanje opozicija je na trgu imala skup, a DPS u hali "Morača". Ja sam i jedne i druge pristalice sreo na putu do svoje majke. Sve je bilo najnormalnije. Zar bi se neko tako šetao i izlazio da su imali saznanja da postoji opasnost od državnog udara? Vjerujem da od toga nije bilo ništa".

"Nudili mi dva miliona dolara da špijuniram Đukanovića"

Na pitanje da li se kaje što nikada nije okrenuo leđa bivšem predsjedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću koji je ostao upamćen kao veliki negativac, Bulatović je rekao da mu moralni kod ne dozvoljava da okrene leđa saradnicima.

"Ja sam bio i ostao "ludi Crnogorac". Moj moralni kod mi ne dozvoljava da okrenem leđa saradnicima. Pa, meni su davali dva miliona dolara da špijuniram Mila Đukanovića, pa nisam pristao. On je, iako se razlikujemo, moj predsjednik Vlade. Najmanje je što sam mogao da odem u Hag i svjedočim u korist Miloševića", kazao je Bulatović.

Na konstataciju novinara "Blica" da u Crnoj Gori postoji velika podjela na Srbe i Crnogorce, Bulatović je kazao da zamjera Đukanoviću što je zapostavio dugoročni i istorijski interes Crne Gore.

"Zapostavio je element socijalne pravde. Ne možete da imate Crnu Goru u kojoj svako svakog zna, a onda odjednom se pojavi ekipa koja ima milione i tvrdi da su im to đedovi ostavili. Milo je dopustio da jedna ekipa ljudi skrene Crnu Goru sa njenog puta istorijskog postojanja i tradicije. Dok sam ja vodio Crnu Goru i dok nije bilo bitno da li ste Srbin ili Crnogorac, tada je na popisu bilo osam odsto onih koji su se izjasnili da su Srbi. Kada je počela da se vodi antisrpska politika, na posljednjem popisu je bilo 32 odsto Srba. Kada biste sada rekli da će Srbi imati prioritet u zapošljavanju u državnoj službi, bilo bi 64 odsto Srba. Mi jesmo i Srbi i Crnogorci, i kada to bude shvaćeno ili vraćeno, Crna Gora će se vratiti svojoj duši i neće se prebrojavati", rekao je Bulatović.

Protiv ulaska Crne Gore u NATO, glasao je za DF

Bivši predsjednik Crne Gore je rekao da ne podržava ulazak Crne Gore u NATO.

"Ne podržavam ulazak Crne Gore u NATO. Nije mi jasno šta će ona sa 300 vojnika u toj organizaciji", rekao je Bulatović.

Rekao je i da je na parlamentarnim izborima 16. oktobra glasao za "prijatelje iz Demokratskog fronta".

"Mandić i Medojević su na dobar način pomirili Srbe i Crnogorce. Nije dobro što su manjine sada tas na vagi koji će odlučivati o izboru: Istok ili Zapad? Ipak, da me neko ne shvati pogrešno, dobro je da manjine imaju svoje predstavnike i sva prava", objasnio je Bulatović.

O hapšenju Svetozara Marovića, Bulatović je rekao: "Crna Gora je mala, svi se znamo. Primjera radi, svi znaju da Svetozar Marović ima jahtu od 10 miliona eura za koju je rekao da mu je sin dobio kao poklon od poslovnog partnera. Pa od poslovnog partnera se dobija flaša viskija... Zna se i bilo je pitanje trenutka kada će biti uhapšen".

Rekao je i da se pozdravi sa Đukanovićem kada se sretnu.

"I dalje živim u istoj zgradi i u ulazu sa Đukanovićem. Kada se sretnemo, kurtoazno se pozdravimo i rukujemo. Pa nećemo valjda oči jedan drugome da vadimo!? Mada kada dolaze gosti kod mene, često ih legitimiše policija jer ulaze u zgradu u kojoj živi premijer", priča Bulatović.

Navijao za Trampa

"U izborima u SAD sam potpuno promašio u predviđanju pobednika. Navijao sam za Trampa. Neće mnogo biti drugačiji odnos prema Srbiji, ali on je iz drugačijeg establišmenta u odnosu na Klintonove".

Poštuje Putina

"Putina je donijelo vrijeme. Rusija je bila prije njega zemlja kojoj je najviše u istoriji pao BDP a da nije imala rat. Nama Rusija u takvom stanju nije mogla ni da pomogne, ali sam siguran da je Rusija tada bila jaka kao danas, da ne bi bilo bombardovanja 1999. godine".

Bonus video: