Bura u pljevaljskom DPS-u: Partijski je drug, ali nije dostojan funkcije

Krupa je od partije tražio i da zatraži mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije da li Đačić može da obavlja funkciju nakon pravosnažne odbrane
252 pregleda 7 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 27.12.2017. 20:36h

Član pljevaljskog odbora DPS-a Haris Krupa podnio je inicijativu vrhu stranke za smjenu svog partijskog druga - gradonačelnika Mirka Đačića.

U inicijativi koja nije uvrštena u dnevni red jučerašnje sjednice Opštinskog odbora, Krupa navodi da Đačić nije dostojan da obavlja tu funkciju nakon što je pravosnažno osuđen zbog prijetnji ubistvom partijskom drugu Žarku Vukoviću.

Krupa je od partije tražio i da zatraži mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije da li Đačić može da obavlja funkciju nakon pravosnažne presude.

Krupa je “Vijestima” kazao da je juče na sjednici, održanoj nakon sedam mjeseci, pokušao da obrazloži svoju inicijativu, ali tvrdi da ga je u tome omeo koordinator DPS-a za Pljevlja Ilija Ašanin, isključivši mu mikrofon.

Krupa je ispričao da je sjednica dva puta prekidana i da su razmijenjene brojne uvrede, ali da je ostao do kraja zbog mira u partiji.

Đačić navodno nije prisustvovao sjednici.

Krupa je u novembru prošle godine smijenjen sa mjesta direktora preduzeća “Čistoća”, nakon čega je podnio tužbu Osnovnom sudu u Pljevljima.

Kaže da je prvostepeno okončan postupak u njegovu korist po jednoj od dvije tužbe. Tvrdi i da je tužilaštvo odbacilo prijave koje je novo rukovodstvo firme podnijelo protiv njega, zbog navodne zloupotrebe službenog položaja.

Krupa je ocijenio da bi Đačić sam trebalo da podnese ostavku, kako ne bi dovodio u nezavidan položaj partiju i odbornike, “jer su prinuđeni da podržavaju čovjeka koji je prijetio ubistvom jednom građaninu čiji je predsjednik“.

Đačić je pravosnažno osuđen nakon što je sud utvrdio da je početkom oktobra prošle godine u telefonskom razgovoru prijetio Vukoviću ubistvom.

Đačić je, kako je navedeno u obrazloženju presude, pozvao Vukovića i rekao - “đe si bagro, dođi da te ubijem, đe si p..ko, ubiću te ko zeca“.

Na sudu nije bilo riječi o tome šta je prethodilo Đačićevoj reakciji.

Gradonačelnik je na suđenju negirao da je to uradio.

“Ko podržava njega, podržava i ono što je uradio i za šta je osuđen“, rekao je Krupa.

Krupa tvrdi da je Đačić onemogućio Opštini ubiranje ekološke naknade, jer je sam donio dokument suprotan zakonu, bez konsultacija sa odbornicima.

Krupa kaže da su svi primijetili i njegovo nedolično ponašanje prilikom posjete Pljevljima predsjednika i premijera, Filipa Vujanovića i Duška Markovića, kojima je, kako tvrdi, upadao u riječ.

“Ovo (inicijativa za smjenu) je jedini način da sa situacijom u OO DPS-a u Pljevljima upoznam vrh partije, jer su onemogućeni svi moji pokušaji da to uradim unutar partije”, rekao je Krupa koji je više od 20 godina jedan od najistaknutijih članova pljevaljskog DPS-a.

Krupa je kazao da će se danas prije sjednice lokalnog parlamenta obratiti javnosti i iznijeti sve ono što mu je bilo onemogućeno da uradi na organima partije.

U saopštenju pljevaljskog DPS-a nakon sjednice ne pominje se inicijativa Krupe, već se samo konstatuje da je jednoglasno usvojena odluka o formiranju opštinskog izbornog i operativnog štaba u susret predsjedničkimm i lokalnim izborima.

Gradonačelnika optužuje za političku korupciju i uvrede na nacionalnoj osnovi

Krupa optužuje Đačića i da je učestvovao u političkoj korupciji prilikom njegove smjene, kada je “jedna nezavisna odbornica omogućila kvorum Skupštini”.

Ističe da je trenutno na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i da mjesečno prima 78 eura.

Tvrdi i da ga je Đačić vrijeđao na nacionalnoj osnovi na jednoj od partijskih sjednica uoči parlamentarnih izbora prošle godine.

“Spriječio je da se obratim skupštini kada se raspravljalo o mojoj smjeni. Sve vrijeme, zajedno sa Ilijom Ašaninom, opstruiše rad partije, sprečavajući da istina dođe do predsjednika Mila Đukanovića. Opstruiše rad novog predsjednika Vlada Milinkovića, ne dozvoljavajući sedam mjeseci da se održi sjednica Opštinskog i Izvršniog odbora partije“.

Bonus video: