Burzan: Valorizovaćemo kulturnu baštinu svih djelova Crne Gore

"Zalažemo se za unaprjeđivanje ambijenta u kome će različite kulturni izrazi moći slobodno i nesmetano da se razvijaju, a da združeno jačaju crnogorski kulturni identitet"
4 komentar(a)
Snežana Burzan, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Snežana Burzan, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Ažurirano: 01.10.2016. 13:33h

Razvoj kulture mnogostruko je važan za emancipaciju crnogorskog građanskog bića i države. Tako je bilo i vjekovima unazad kada smo u krševitoj, siromašnoj ali slobodarskoj Crnoj Gori, imali prvu knjigu i štampariju u Evropi i nosili najbogatiju narodnu nošnju u okruženju, saopštila je kandidatkinja za poslanicu SD-a Snežana Burzan.

"Od Pljevalja do Ulcinja, Herceg Novog i Cetinja do Gusinja, Crna Gora je riznica kulturnog nasljeđa, tradicija i običaja, tri civilizacijska kruga koja su se vjekovima preplitala i suptilno prožimala na crnogorskom tlu, donoseći bogatstvo različitosti koje nas je vjekovima spajalo i činilo posebnima u Evropi i svijetu. Zato se mi, Socijaldemokrate, zalažemo za zaustavljanje devastacije naših kulturno-istorijskih spomenika i valorizaciju kulturne baštine svih djelova Crne Gore. Zalažemo se za unaprjeđivanje ambijenta u kome će različite kulturni izrazi moći slobodno i nesmetano da se razvijaju, a da združeno jačaju crnogorski kulturni identitet", navodi se u saopštenju Burzan.

Dodaje da će SD podsticati razvoj amaterizma "jer kultura pripada svima".

"Posebno ćemo voditi računa o afirmaciji mladih talentovanih crnogorskih stvaralaca. Dužni smo da poseban odnos imamo prema velikim, istaknutim stvaraocima i reprezentitima crnogorske kulture i umjetnosti. Dosljedno ćemo se zalagati za veću autonomiju i više ulaganja u razvoj institucija kulture i njihovo snažnije umrežavanje, ali i za internacionalizaciju crnogorske kulture, razmjenu umjetnika, projekata, produkcija, kao i stimulisanje naučno-istraživačkih projekata", navodi se u saopštenju Burzan.

Bonus video: