Ćalović: EU mora slati jasne poruke o radu Vlade

“Zbog toga zabrinjava pozitivan ton Izvještaja o napretku Crne Gore Evropske komisije koji je objavljen nekoliko dana prije izbora”, kazala je Ćalović
7 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Boris Pejović
Vanja Ćalović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.11.2012. 15:16h

Evropska unija mora dati jasne i čvste signale Crnoj Gori, pogotovo kad je u pitanju mišljenje o radu crnogorske Vlade, jer su izjave koje dolaze iz Brisela često kontradiktorne i pokazuju nedostatak političke volje da se adresiraju problemi, kao što su visok stepen korupcije i organizovani kriminal, kazala je direktorka MANS-a Vanja Ćalović za italijanski portal Monitoring Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso).

Ćalović je upozorila da sistem u Crnoj Gori ne funkcioniše i oslikala to primjerom imenovanja Duška Markovića za ministra pravde i ljudskih prava, iako je prije toga bio šef ANB, te Božidara Vuksanovića za prvog čovjeka policije, koji je ranije bio sekretar za sport.

“Zbog toga zabrinjava pozitivan ton Izvještaja o napretku Crne Gore Evropske komisije koji je objavljen nekoliko dana prije izbora”, kazala je Ćalović.

Prema njenim riječima, opada podrška građana članstvu u EU “bez obzira na to što Brisel vidi Crnu Goru kao uspješnu priču u regionalnom kontekstu”.

“S obzirom na ekonomsku krizu, očajnički nam treba ubrzanje, koje ne dolazi iz Brisela. Možda je zbog toga opala podrška građana članstvu u EU sa 70 na 60 odsto”, rekla je Ćalović.

Mediji i MANS na udaru

Direktorka MANS-a smatra da u Crnoj Gori štampani mediji imaju veći uticaj od elektronskih.

"Zbog toga nijesu slučajni česti napadi vlasti koji su prije upućene novinarima nego političkim protivnicima, a uglavnom su na meti nezavisni mediji i MANS. Mediji jesu važan, ali ne i odlučujući faktor, pa iako je većina medija protiv, to još nije promijenilo sistem na kojem počiva elita moćnika okupljena oko lidera DPS-a Mila Đukanovića”, naglasila je Ćalović.

Upitana da li smatra da su nedavni parlamentarni izbori bili slobodni, ali ne i fer, direktorka MANS-a je ocijenila da nijesu bili ni slobodni.

“U zemlji gdje je država najveći poslodavac, vidjeli smo mnogo slučajeva pritiska na javne službenike da glasaju za vladajuću partiju ili da ne gledaju uopšte. Isto to se može kazati i za velike kompanije koje kontrolišu oligarhi povezani sa vladom kroz ekonomske interese.

Pritisci ili plaćanja kojima se 'hrabre' uglavnom oni birači koji ne bi glasali vlast da ne glasaju uopšte je najefektnija tehnika da se ograniči podrška opoziciji.

Ako se na to doda da se bezbjedonosne službe u Crnoj Gori nisu promijenile od 'jugoslovenskih' dana situacija je prilično zabrinjavajuća pogotovo ako se uzme u obzir da je sve ove neregularnosti izbornog procesa jako teško dokazati”, rekla je Ćalović.

Bonus video: