Ćalović Marković: Finansijeri partija daju novac za svoje interese

Ako kupite glas i na taj način kupite vlast, ističe ona, onda je to kupoprodaja, a ne demokratija
1834 pregleda 3 komentar(a)
MANS finansiranje politickih partija, Foto: Zoran Đurić
MANS finansiranje politickih partija, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.03.2019. 14:34h

Oni koji finansiraju političke partije daju novac za sopstvene interese, a ne za uspostavljanje vladavine prava, kazala je direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković na današnjoj konferneciji "Finansiranje političkih partija i kampanja, izazovi i rješenja" u Podgorici.

Prema riječima Ćalović Marković, svaka od afera u Crnoj Gori izazvala je manju ili veću političku krizu, koja je dovela do toga da se na neki način utiče na dio zakonske regulative.

"I svaki put, na novom izbornom ciklusu, susreli smo se sa novim problemima jer su pojedine političke partije našle načine da izbjegnu sprovođenje zakona i nove veoma kreativne mehanizme da suštinski nastave da se finansiraju nezakonito", rekla je Ćalović Marković.

Ako kupite glas i na taj način kupite vlast, ističe ona, onda je to kupoprodaja, a ne demokratija.

"Onda se samo postavlja pitanje ko ima više novca da kupi više glasova ali ono što je pozadina su interesi onih za koji to daju novac", precizirala je Ćalović Marković.

Ona je rekla da niko ne finansira političke partije i niko ne ulaže u izbore da bi političke partije poslije sprovodile zakone, kaznile same sebe, i one koji su ih finansirali, jer su to radili na nezakonit način.

"Političke partije se finansiraju da bi ti pojedinci ostvarili lične, profitne interese i da bi im te političke partije, kada dođu na vlast obezbjedile da opstruiraju uspostavljanje vladavine prava, da bi oni imali konkretne, finansijske koristi", pojasnila je Ćalović Marković.

Kako je kazala, oni daju novac za sopstvene interese, a ne novac za uspostavljanje vladavine prava, "i zato je pitanje finansiranja političkih partija pitanje fundamenta demokratije i evropskih integracija, jer od toga počinje sve".

"Ukoliko neko drugi, pod plaštom viših interesa, nezakonito koristi mehanizme za finansiranje, daju legitimitet svojim političkim protivnicima da nastave sa svojim mehanizmima i dolazimo u situaciju u kojoj niko neće da objavi svoje finansije ili ih objavljuju na kašičicu", rekla je Ćalović Marković.

Prema njenim riječima, sve se vrti oko toga da se sakriju tokovi novca, da se sakriju interesi koji ih prate i da se na taj način utiče direktno na izbore i građane koji bi trebalo da imaju pravo da glasaju slobodno.

Ona je rekla da je nova praksa pojavljivanje takozvanih posredničkih kompanija, koji se koriste za kupovinu medijskog prostora, bilborda i vi ne možete suštinski da znate koliko je to plaćeno.

"S druge strane, donacije su jedan od metoda upumpavanja novca u političke partije. Imali smo slučaj Konik, i druge socijalne slučajeve i to je problem koji se ne može riješiti legislativom. To je problem koji se mora riješiti praksom", navela je Ćalović Marković.

Prema njenim riječima, daleko od toga da je pitanje finansiranja isključivo vezano za političke partije.

"Znamo od afere Snimak da je to mnogo više vezano za državne institucije. Te metode se nastavljaju, malo drugačije, kreativnije, pa se i u budžetu isplaniraju ali ostave tragove", rekla je Ćalović Marković.

Kako je kazala, ima primjera da je uoči izbornog ciklusa zaključeno preko sedam hiljada ugovora o zapošljavanju.

"Iz afere Snimak znamo da jedno radno mjesto vrijedi četiri glasa pa sami napravite matematiku", poručila je Ćalović Marković.

Nova pojava, prema njenim riječima, jeste tajna isplata iz budžeta.

"To su tajne isplate koje Vlada proglašava poslovnom tajnom, uoči izbora. Mi smo uspjeli da saznamo da su te isplete preko dva miliona eura", kazala je Ćalović Marković.

Pripremaju se, kaže ona, unaprijed programi za izgradnju lokalne infrastrukture, puteva, vodovodi, saobraćajnice a onda ispred izbora dolaze nosioci lista i to bude institucionalna prednost.

"Iza te institucionalne prednosti su desetine miliona eura iz našeg budžeta koje su potrošene za izgradnju infrastrukture koja je trebala biti izgrađena ali ne u predizbornom periodu", rekla je Ćalović Marković.

Problem je, smatra ona, izuzetno kompleksan.

"Imamo situaciju u kojoj zarobljene institucije sprovode zakon. Problem je kompleksan i rješenja nisu jednostavna", zaključila je Ćalović Marković.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav rekao je da kada se ne radi dobra kontrola tada sistem nije transparentan i jako je važno da se uradi kontrola vladavine prava u toj oblasti i procesu.

Crna Gora je, smatra on, postigla napredak u oblasti borbe protiv korupcije.

"Konkretni zakoni su usvojeni a institucije ojačane, ali nedostaci koji su identifikovani u sistemu pravnog okvira finansiranja su identifikovani od ODIHR-a i ostaje da još budu popravljeni", rekao je Orav.

Prema njegovim riječima, neke promjene će zahtijevati i promjene zakona.

"Važno je pojačati povjerenje javnosti u državu i vladavinu prava", kazao je Orav.

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva, Alison Kemp, kazala je da političke partije igraju ključnu ulogu u svim evropskim partijama.

"Oni utiču na naše živote. Uspješna politika ima mogućnost da donose odluke koje utiču na ekonomski i društveni život i ukoliko žele da igraju svoju ulogu potrebna su im adekvatna finansiranja", rekla je Kemp.

Zato je, smatra ona, potrebno da političke partije dobiju svoje finansije koje su oslobođene bilo kakvih sumnji.

"Ne uspije li da se obezbijedi adekvatno finansiranje, ugrožava se demokratija. Ništa ne podržava demokratski dijalog kao suprostavljanje različitih mišljenja", ocijenila je Kemp.

Bonus video: