Ćalović: Neko ne govori istinu... Veljović: Ovo pokazuje nevaspitanje!

“Kada bi Veljović imao poštovanja prema državi i Ustavu, ne bismo danas vodili ovu diskusiju, nego bi on podnio ostavku”, rekla je Ćalovićeva.
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2011. 19:26h

Sjednicu za nadzor antikorupcijskih aktivnosti, obilježio je sukob izvršne direktorice Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanje Ćalović i direktora Uprave policije Veselina Veljovića.

Oni su se posvađali povodom inicijative MANS-a da se utvrdi da je policija zloupotrebljavala ovlašćenja i direktno koristila baze mobilnih operatera bez sudskih naloga.

Ćalovićeva je najprije optužila Veljovića da je njegova institucija masovno kršila prava na privatnost u skoro 20 hiljada slučajeva, kršeći time i Ustav i međunarodne konvencije.

Ovo pokazuje neznanje, nestručnost, nevaspitanje, nekompetentnost i jednu dozu cinizma kada se pojedini članovi Komisije na ovakav način aposrofiraju ali i vama ko su vam sagovornici”, rekao je Veljović mašući primjerkom “Vijesti” u kome je objavljena kolumna

Veljović je Ćalovićevoj spočitao neznanje, cinizam i nevaspitanje.

Kada bi Veljović poštovao Ustav...

Ćalovićeva je predložila da tužilaštvo obavi ozbiljnu istragu, utvrdi u kojim postupcima i slučajevima je Uprava policije kršila pravo na privatnost građana i Ustav i šta je radila sa podacima.

“Na koji način ih je iskoristila i da li ih je zloupotrijebila u neke svrhe”, kazala je ona.

Ćalovićeva je podsjetila da Zakon o krivičnom postupku predviđa da, ako policija prikuplja podatke o osobama i ne pokrene postupak protiv njih, dužna je da te osobe upozna sa tim kakve je informacije prikupila i da podatke uništi.

Ja neću predsjedavati sjednicom komisije na kojoj ćemo se mi preko stola nadgornjavati, prepucati i vrijeđati makar predložio i promjenu sastav komisije

“Kada bi Veljović imao poštovanja prema državi i Ustavu, ne bismo danas vodili ovu diskusiju, nego bi on podnio ostavku”, rekla je Ćalovićeva.

Veljović je kazao da je “apsolutno netačna tvrdnja da je Uprava policije nezakonito prisluškivala građane i da su to potrvdili i službenici tužilaštva. Na to je Ćalović konstatovala da neko ne govori istinu ili Veljović ili Agencija. Veljović uzvratio da on uvijek govori istinu

Zbog kolega iz EU

Kako je Ćalović insistirala na odgovornosti Veljovića on je tokom sjednice pokazao njenu kolumnu objavljenu u “Vijestima” naslovljenu “Repovi”.

“Ovo zbog vas poštovane kolege iz Evropske komisije i američke ambasade u Podgorici, želim da kažem da ovo pokazuje odnos povjerenja pojedinih članova komisije prema ovom važnom tijelu koje je formirala Vlada.

“Ovo pokazuje neznanje, nestručnost, nevaspitanje, nekompetentnost i jednu dozu primitivizma kada se pojedini članovi Komisije na ovakav način aposrofiraju ali i vama ko su vam sagovornici”, rekao je Veljović mašući primjerkom “Vijesti” u kome je objavljena kolumna.

Ćalović je zatim zatražila od Markovića da upozori Veljovića.

Marković: Nijesmo mi najveća pamet

Marković ih je upozorio “da shvate da se radi o ozbiljnom tijelu i da nema mjesta neraspoloženju jednih prema drugima".

“Ja neću predsjedavati sjednicom komisije na kojoj ćemo se mi preko stola nadgornjavati, prepucati i vrijeđati makar predložio i promjenu sastav komisije. Ne želim da budem dio takvog scenarija, mi ovdje treba da razgovaramo o ozbiljnim stvarima, pitanja su vrlo neprijatna... I nijesmo mi najveća pamet u državi sa ovog aspekta,nego ćemo kao ozbiljni ljudi da razgovaramo ali moramo da uvažavamo jedni druge. Niko nije više teških riječi uputio prema meni nego Ćalović ali ja se prema njoj odnosim sa uvažavanjem”, rekao je Marković.

Ćalović je uzvratila da i ona prema njemu se odnosi isto.

“Dajte da se suzdržimo i da radimo u interesu države. Imamo predstavnike institucija koji imaju dilemu da li je zakon primjenjivan na pravi način, da li je listing povreda prava. Ne izvodim zaključak da je neko krišio zakon ili imao namjeru da ga krši ali je možda imala situaciju da se najbolje nije tumačio zakon ili se nijesu razumjela zakonska rješenja.Nijesmo ovdje da bi nekog proglasili krivim, već da se nađe rješenje da se primjenjuje zakon u korist građana”,rekao je Marković.

Bonus video: