Ćalović traži da se raspravlja i o "Ramadi": Radonjić ne sprovodi preporuke

"Trebalo bi da tražimo detaljne informacije od direktora Agencije, Sretena Radonjića, o tom predmetu i razmotrimo da li je zaista uradio sve što je mogao da primijeni zakon ili je široko tumačio pojedine odredbe i izbjegao da pruži podršku zviždaču Patriciji Pobrić"
157 pregleda 16 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Boris Pejović
Vanja Ćalović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.09.2016. 05:47h

Direktorica MANS-a Vanja Ćalović ocijenila je da direktor Agencije za sprečavanje korupcije Sreten Radonjić ne sprovodi preporuke njenog Savjeta jer nije završio obaveze u izradi procedura za zaštitu zviždača i adekvatnom praćenju potrošnje sredstava iz državnog budžeta trokom izborne kampanje.

Zbog toga će Ćalović,koja je član Savjeta Agencije, na današnjoj sjednici tog tijela koje treba da raspravlja o izvještaju o radu Radonjića za prethodni kvartal, pokrenuti ova dva pitanja.

“Predložiću da Savjet raspravlja o sprovođenju zaključaka sa posljednje sjednice kojima obavezuje direktora Agencije da u najkraćem roku izradi Uputstvo o objavljivanju sadržaja analitičkih kartica, kako državne institucije ne bi skrivale podatke o potrošnji budžetskih sredstava, svrsi uplate i kompanijama kojima uplaćuju državne fondove”, rekla je Ćalović “Vijestima”.

Ona podsjeća da je to od izuzetnog značaja za praćenje finansiranja izbora i utvrđivanje eventualnih zloupotreba državnih fondova u partijske svrhe

“Nije mi jasno kako sama Agencija može da prati potrošnju javnih fondova bez elementarnih podataka u dokumentima koje objavljuju institucije, i tražiću da se utvrdi odgovornost direktora što preko mjesec dana nije sprovela zaključak Savjeta u kome se kaže da po njemu treba da postupi “u najkraćem mogućem roku”, a koji se odnosi na tekuću izbornu kampanju koja Agenciji mora biti prioritet u radu”, objašnjava Ćalović.

Ona će tražiti i dopunu dnevnog reda raspravom o slučaju „Ramada“ koji, kako podsjeća, izaziva velike kontroverze u javnosti i može negativno uticati na odnos građana, a posebno potencijalnih zviždača prema radu Agencije i ugroziti njen kredibilitet.

“Trebalo bi da tražimo detaljne informacije od direktora Agencije, Sretena Radonjića, o tom predmetu i razmotrimo da li je zaista uradio sve što je mogao da primijeni zakon ili je široko tumačio pojedine odredbe i izbjegao da pruži podršku zviždaču Patriciji Pobrić. Naime, Savjet ima pravo da direktoru daje inicijative za unapređenje rada Agencije, pa time i obavezu da razmotri konkretne slučajeve koji mogu u velikoj mjeri uticati na kredibilitet i stvaranje prakse rada Agencije. Štaviše, Savjet je odavno usvojio zaključak koji ni do danas nije realizovan kojim je obavezao direktora da Savjetu predloži proceduru postupanja u predmetima vezanim za zviždače, kako bi se obezbijedilo da je taj postupak adekvatno uređen”, rekla je direktorica MANS-a.

Slučaj "Ramada", u kojem su, po tvrdnjama poslanika Mladena Bojanića i Patricije Pobrić, koja je pomogla njegovom otkrivanju, Socijaldemokrate zloupotrijebile državne resurse pod lupom je i specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Zloupotrijebio manjak procedura, poslao lošu poruku zviždačima

Ćalović smatra da je u slučaju „Ramada“ direktor Agencije zloupotrijebio upravo nedostatak procedura koje je, prema zaključku Savjeta, trebalo da usvoji.

"U prvom ozbiljnijem predmetu koji ukazuje na moguću političku korupciju direktor Agencije je pokazao da će uraditi sve što može - ne da pomogne zviždaču, što mu je zakonska nadležnost - već da ga izloži najširem mogućem tumačenju pravnih normi i ostavi bez ikakve zaštite. Iako je imao obavezu, u ovom slučaju direktor nije postupao po službenoj dužnosti, uskrativši podršku zviždaču i prije i nakon podnošenja inicijative. Izostanak postupanja Agencije po službenoj dužnosti, i takav odnos direktora lično prema konkretnom predmetu šalju građanima, a posebno potencijalnim zviždačima, vrlo lošu poruku i to u periodu kada Agencija treba posebno da se bavi zloupotrebama javnih fondova. Na kraju, zanimljivo je da baš u ovom predmetu Agencija nije dostavljala članovima Savjetu dopise advokata Patricije Pobrić, iako je u njima jasno naznačeno da ih treba dostaviti Savjetu. Zbog toga ću predložiti da Savjet pozove Patriciju Pobrić da prisustvuje raspravi o slučaju “Ramada”, na šta po Poslovniku ima pravo, pa da u direktnoj komunikaciji razriješi sve dileme i nedostatak informacija o ovom slučaju, utvrdi odgovornost direktora Agencije, Sretena Radonjića i prreporuke za postupanje", objasnila je ona.

Bonus video: