Ćalović: Ubice vam izlaze iz zatvora kad požele

Javne rasprave o poglavljima 23 i 24 obilježilo prepucavanje policijskih funkcionera i Vanje Ćalović
78 pregleda 30 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2013. 08:08h

Javnu raspravu o Nacrtu akcionih planova za poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i bezbjednost obilježio je verbalni rat između predstavnika Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i predstavnika državne uprave, prvenstveno iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović kazala je da Akcioni plan (AP) za poglavlje 24 nije dobar jer ne sadrži mjere za kontrolu tajnog nadzora, borbu protiv organizovanog šverca teških droga i pranja novca.

“Specifičnost organizovanog kriminala u Crnoj Gori je da on nije pomalo vezan za vlast, već da je bio državni posao koji su obezbjeđivali djelovi ANB i policije. U tim strukturama još imamo ljude koji su radili taj posao, a vi se niste bavili time. Grupa Darka Šarića je prebacivala tone kokaina preko Crne Gore, a Akcioni plan kao da je pravljen za Švedsku”, zamjerila je ona radnoj grupi koja je kreirala plan, a na čijem je čelu Dragan Pejanović, sekretar MUP-a.

Jeste li pogledali snimak?

Nakon što je Pejanović tokom rasprave zatražio da saopšti imena zaposlenih u policiji koji su se bavili nezakonitim poslovima jer on nema informacije da u policiji ima takvih grupa, Ćalović je reagovala navodima:

“Bili ste šef kabineta ministara unutrašnjih poslova Filipa Vujanovića, Vukašina Maraša, Andrije Jovićevića, Milana Filipovića, Dragana Đurovića, Jusufa Kalamperovića, sekretar MUP-a, šef kabineta premijera. Kako vam poslije toliko godina nije neprijatno da od mene tražite imena. Hoćete da vam kažem ime čovjeka koji je bio na svadbi Safeta Kalića, jeste li pogledali snimak”.

Pejanović joj je tada sugerisao da smanji ton.

“Zato što se vi ne uzbuđujete, ubijen je Slavoljub Šćekić a njegove ubice izlaze iz zatvora kad požele. Zašto ne kažete da li su Kalić i Šarić eto tek tako pobjegli iz Crne Gore? Dok se vi ne budete uzbuđivali ubijaće poštene policajce, one koji sjede u kancelarijama i strepe od kolega. Zar tim poštenim policajcima nije cilj da znaju ko su njihove kolege koje sarađuju sa kriminalcima”, zapitala je Ćalović.

Policija i ANB pišu o vezi kriminalaca i funkcionera

Neadekvatno čuvanje ličnih podataka u policijskoj bazi i mogućnost njihove zloupotrebe, predstavnici MANS-a su naveli kao razlog zbog koga nije potpisan sporazum sa Europolom.

Šef kancelarije Interpola u Podgorici Dejan Đurović demantovao je da postoji haos u čuvanju i zaštiti podataka u policiji. Načelnik za suzbijanje privrednog kriminala UP Dragan Radonjić odbacio je ironičnu opasku Ćalović da je “zbog velikog broja prijava koje je podnio MANS, možda umoran pa miješa babe i žabe”, kada tvrdi da AP za poglavlje 24 sadrži dio o kontroli MTN i analizu o povezanosti javnih funkcionera i kriminalnih grupa.

“Nacionalna komisija je obavezala ANB da napravi takav dokument, a ovaj AP to ne sadrži. Nadam se da i vi želite da znate ko je od funkcionera povezan sa kriminalnim grupama”, rekla je Ćalović. Radonjić je uzvratio izjavom da Ćalovićeva “olako daje kvalifikacije jer nema informacije”.

“Dokument OCTA, koji radimo sa ANB, sadrži povezanost kriminalaca sa funkcionerima. Ja svaki dan čitam dokumenta i znam šta pričam, ne miješam babe i žabe. O kontroli MTN postoji dio u AP jer on ne može da sadrži sve detalje, već je predviđeno da to završi radna grupa”, rekao je načelnik privrednog kriminala UP.

Galerija

Bonus video: