Camaj: Ako BS smeta albanski jezik, Sarajevo im nije daleko

“Smatramo da treba reagovati jer nema mjesta u Tuzima onima kojima smeta albanski jezik .... Dreševiću poručujemo da Sarajevo nije daleko ako mu smeta albanski”, kazao je Camaj
346 pregleda 59 komentar(a)
Nikola Camaj, Foto: Filip Roganović
Nikola Camaj, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 27.12.2016. 09:17h

Odbornik Demokratskog saveza u Gradskoj opštini Tuzi Nikola Camaj optužio je predsjednika podgoričkog odbora Bošnjačke stranke Nedžada Dreševića da vodi antialbansku politiku. On tvrdi da Drešević kvari međunacionalne odnose u Malesiji, zahtjevima da se ispita ustavnost Statuta gradske opštine Tuzi prema kojem je albanski službeni jezik u toj opštini.

“Smatramo da treba reagovati jer nema mjesta u Tuzima onima kojima smeta albanski jezik .... Dreševiću poručujemo da Sarajevo nije daleko ako mu smeta albanski”, kazao je Camaj.

Opštinski odbor BS podnio je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti Statuta Glavnog grada, navodeći da je sporan član 16 Statuta, kojim je propisano da je u gradskoj opštini Tuzi u službenoj upotrebi i albanski jezik . Oni smatraju da to nije u skladu sa članom 13 Ustava koji precizira da su “u službenoj upotrebi i srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik ”. Statut, kako tvrde, nisa Zakonom o lokalnoj samoupravi, kojim se manjinskim narodima jamči zaštita i unapređenje manjinskih prava u skladu sa Ustavom, pa tako i pravo na svoj jezik .

Camaj smatra da je inicijativa BS problematična jer dolazi iz stranke koja čini vladajuću koaliciju, navodeći da bi i ostale albanske partije trebalo da reaguju zbog zahtjeva Bošnjaka.

“Nažalost ove inicijative ne smetaju DUA i Albanskoj alternativi, jer se ne oglašavaju. To je glavni razlog što nijesmo željeli da budemo u koaliciji sa onima koji trguju sa vlašću i Bošnjacima. Ćutanjem rizikuju da budu saučesnici ovakve politike”, kazao je Camaj.

Bonus video: