Camaj: Uvoznički lobi doveo poljoprivrednike u težak položaj

"Prestanite sa hvalisanjem oko subvencija i odobrenih projekata, jer je uzrok svih problema na tržištu uvoznički lobi. Uzaludni su projekti i subvenecije proizvođaču kada domaći poljoprivredni prozvod ne može da se proda"
114 pregleda 3 komentar(a)
Štjefan Camaj, Foto: Demokratska Crna Gora
Štjefan Camaj, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 10.07.2018. 13:23h

Kao i prethodnih godina, i ove se, ponavlja isti scenario, poljoprivrednici iz Malesije, a i šire, ne uspjevaju da svoje poljoprivredne proizvode prodaju ni po najnižim cijenama, ni po cijenama koje su poniženje za poljoprivrednike i društvo u cjelini, navodi se u saopštenju Štjefana Camaja, predsjednika kluba odbornika Demokrata Tuzi.

On je poručio da ovih dana čujemo mnoge proizvođače kako "teškog srca" izgovaraju ono što skoro svake godine izgovaraju - "da se plaše da će morati da čitav rod lubenice ostave na svojim baštinama da istrune jer je tržište prebukirano i nema trgovaca".

"Zaista je žalosno i poražavajuće da se ovako nešto ponavlja iz godine u godinu, a da nadležno Ministarstvo ne čini ništa po pitanju poboljšanja uslova na tržištu i regulisanja uvozničkog lobija", kazao je Camaj.

Osmišljeni monopol na tržistu od strane uvozničkog lobija, te nedovoljna zašitita od strane Države, kako tvrdi Camaj, dovela je poljoprivrednog proizvođaca u Crnoj Gori u težak položaj, pa se svake sezone, poljoprivrednici zadovoljavaju ukoliko vrate uloženo, te na taj način nekako uspijevjevaju preživjeti jos jednu po njih lošu sezonu.

"Ovako katastrofalno stanje poljoprivrednika Malesije i poljoprivrednika iz drugih krajeva Crne Gore nije nešto sto je nastalo juče ili danas, ovo stanje nažalost traje godinama. Naravno, odgovornost za ovakvo stanje je prije svega na resornom Ministarstvu koje svojim nečinjenjem, a često i činjenjem, dovodi poljoprivrednike na ivicu egzistencije", navodi se u saopštenju odbornika Demokrata.

Camaj navodi i da je u Malesiji sve više nezadovoljnih proizvođača te da je "svakim danom sve više onih koji se odlučuju da umanje svoju proizvodnju" i da nerijetko ima onih koji prestaju da se bave poljoprivredom.

"Nažalost, potencijali koje nam je priroda dala ne možemo iskoristiti, nego imamo jednu tužnu realnost - da se danas od poljoprivrede, kao jedne od ključnih grana razvoja naše privrede, ne može pristojno zaraditi, odnosno da poljoprivredni proizvođač od svog mukotrpnog rada teško živi i opstaje".

Camaj je pozvao resorno Ministarstvo da se ovim problem ozbiljno pozabavi i "konačno počne rješavarti probleme koji ugrožavaju budućnost poljoprivrednih proizvođača i poljoprivrede uopšte i štititi domaćeg proizvođača" kako bi na taj način vratilo oteto dostojanstvo poljoprivrednicima da bi oni od svog vrijednog rada i truda mogli pristojno i dostojanstveno živjeti".

"Prestanite sa hvalisanjem oko subvencija i odobrenih projekata, jer je uzrok svih problema na tržištu uvoznički lobi. Uzaludni su projekti i subvenecije proizvođaču kada domaći poljoprivredni prozvod ne može da se proda", poručio je Camaj.

On je pozvao i poljoprivredne proizvođače da ne ćute na ovakvu nepravdu, "kakvu trpe iz godine u godinu, već da se pobune i zaštite sebe i svoj trud i rad", ali i svoju budućnost kao poljoprivrednih proizvođača.

"Takođe, apelujem na resorno Ministarstvo da probleme ne rješavaju po partijskoj liniji i podobnosti, da pomoć ne pružaju samo pojedincima lojalnim partiji na vlasti, nego da to rade tako da se svaki poljoprivrednik zaštiti i da svaki bude tretiran na isti način bez obzira na partijsku pripadnost", zaključuje se u sopštenju odbornika Demokratska u gradskoj opštini Tuzi.

Bonus video: