Čarapić: Analizirali smo snimak sjednice DPS-a, nema kršenja zakona

Tužilaštvo je spremno da "profesionalnim odnosom prema svojoj funkciji, odbije svaki nezakoniti uticaj ili zloupotrebu u dnevno političke potrebe"
106 pregleda 179 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2013. 19:36h

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici izvršilo je analizu audio snimka koji svjedoči o petočasovnom toku sjednice Savjeta za sprovođenje izbornog programa DPS-a, a kako je saopšteno tužilaštvo je "ocijenilo da nijedan učesnik sjednice svojom izjavom nije ostvario elemente bića ni jednog krivičnog djela koje predviđa Krivični zakonik Crne Gore".

"Izjave učesnika sjednice cijenjene su i u svijetlu kaznenih odredbi Zakona o finansiranju političkih partija nakon čega je zaključeno, da datim izjavama nijedan od učesnika nije ostvario elemente prekršaja koje propisuje Zakon. Tužilaštvo je spremno da u zakonitom postupku ocijeni svaku potpisanu ili anonimnu krivičnu prijavu, zbog sumnji da je neko službeno ili odgovorno lice u državnom organu, organu državne uprave, organu lokalne samouprave, organu lokalne uprave, javnom preduzeću, javnoj ustanovi ili u držanom fondu, prilikom zapošljavanja povrijedilo pravo bilo kog građanina", navodi se u saopštenju koje potpisuje vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić.

TV Vijesti, Aleksandra Mudreša

Dodaje se da je tužilaštvo spremno da "profesionalnim odnosom prema svojoj funkciji, odbije svaki nezakoniti uticaj ili zloupotrebu u dnevno političke potrebe te da na relevantnom mjestu da stručne razloge za svoju odluku".

"Radi znanja informišemo javnost, da je tužilaštvo dalo inicijativu za izmjenu Zakona o finansiranju političkih partija, jer je povodom razmatranja prijava nakon proteklih parlamentarnih izbora ocijenilo, da ga neuredjena procedura u pogledu ovlašćenja za pokretanje postupka, nepotpune i nejasne kaznene odredbe u znatnoj mjeri čine neprimjenjivim", navodi se u saopštenju.

Demokratski front: Stav Tužilaštva skandalozan

Stav Tužilaštva da u u zloupotrebi državnih resursa i funkcionerskih položaja tokom zapošljavanja nema nezakonitih radnji, skandalozan je, ocijenilo je Predsjedništvo Demokratskog fronta (DF).

Iz DF-a je, nakon sjednice predsjedništva, saopšteno da je afera Snimak ružno lice izvršne vlasti u Crnoj Gori, i dokaz da su svi izborni procesi održani do sada pod dokazanom sumnjom neregularnosti, prenosi agencija Mina.

DF će, kako je saopšteno, insistirati na ostavci vrhovnog državnog tužioca Ranke Čarapić

"Skandalozan je stav o zloupotrebi državnih resursa i funkcionerskih položaja tokom zapošljavanja, odnosno u partijskom brisanju iz biračkog spiska nema zakonskih radnji", kaže se u saopštenju.

U DF-u smatraju da državni tužilac, na ovaj način, postaje partijski organ Demokratske partije socijalista (DPS) i stub režimske odbrane.

"Poslanici DF-a, zbog svega rečenog, u ovim uslovima neće učestvovati u radu Ustavnog odbora koji mora utvrditi ustavne principe po kojima se, između ostaloh bira državni tužilac", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da "nikakvog pogađanja, ispod predložene dvotrećinske većine, na izbor državnog tužioca neće biti".

DF će, kako je saopšteno, insistirati na ostavci vrhovnog državnog tužioca Ranke Čarapić, kako bi se "otkočio proces koji je, zbog njenog partijskog svrstavanja, potpuno besmislen".

Iz DF-a su najavili da će lider tog političkog saveza, Miodrag Lekić, inicirati sastanak sa ostatkom opozicije i predstavnicima javnog života koji su, kako se navodi, kroz različite subjekte i forme djelovanja, pokazali nepokolebljivost u borbi za slobodno i demokratsko društvo.

"Kako bi s, na širokoj društvenoj platformi, uputio odgovor Vladi i uzurpiranim institucijama", zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: