Carević: Nema više dilova, vrijeme je da krenemo naprijed, promjenio sam imidž Budve

“Što se političkih prilika tiče, bilo je turbulencija u prethodnoj godini, ali smatram da su one bile prenaglašene zbog straha da lično sa svojim timom uradim bolje i više od mojih prethodnika"
28825 pregleda 25 komentar(a)
Carević, Foto: Nenad Mandić, Nenad Mandić
Carević, Foto: Nenad Mandić, Nenad Mandić

Dosta je bilo podjela, sujeta, zavisti i loše komunikacije na političkoj sceni, mislim da je vrijeme da to prevaziđemo i da kao društvo krenemo naprijed, poručio je u razgovoru za “Vijesti“ gradonačelnik Budve Marko Bato Carević.

Lider budvanskog Demokratskog fronta preuzeo je 9. januara prošle godine funkciju predsjednika Opštine od Dragana Krapovića (Demokrata). Rotacija na čelnoj funkciji na polovini mandata kompromisno je rješenje najjačih vladajućih partija... Carević je jedini gradonačelnik koji je na funkciju došao kao milioner, što je prikazao i u imovinskom kartonu, za razliku od nekih prethodnika koji su odlazili sa te funkcije bogatiji za milione. Ima farme koza, svinja i krava, građevinsku kompaniju, asfaltnu bazu, bavi se turizmom...

Nerijetko osporavan i kritikovan, od toga da je u političkom dilu sa DPS-om, da ima unosne poslove sa investitorima, Carević se nije u proteklih godinu mnogo trudio da demantuje optužbe - njegov moto je bio, kako sam kaže, da radom dokaže građanima da radi u njihovom interesu.

Izbori koji u Budvi moraju da budu održani najkasnije u septembru, biće najbolji pokazatelj koliko je uspio.

“Što se političkih prilika tiče, bilo je turbulencija u prethodnoj godini, ali smatram da su one bile prenaglašene zbog straha da lično sa svojim timom uradim bolje i više od mojih prethodnika. Nakon rotacije na čelnoj funkciji, zavladao je opravdani strah od mojih rezultata i vjerujem da se koalicioni partneri nisu baš najbolje snašli u toj ulozi. Često nisam odgovarao na prozivke jer je moja maksima rad, rad i samo rad, zbog čega imam i konkretne rezultate u biznisu i ista iskustva sam prenio u politiku. Ali, bez obzira na ideološke, generacijske i svake druge razlike, kao prvi čovjek uvijek ću se truditi da očuvam jedinstvo vlasti i da se razlike prevazilaze, neću dozvoliti da se izborna volja građana iznevjeri”.

”Eliminisali smo korupciju”

Carević je ocijenio da je 2019. bila veoma uspješna sa aspekta rada lokalne uprave i ostvarenih rezultata i da će to najbolje procijeniti građani.

“Od trenutka preuzimanja odgovornosti da vodim grad, trudio sam se da promijenim stvari nabolje, priorit u radu bio je da građani prvi put osjete da imaju predsjednika svih građana, u punom značenju. Političke razlike sam ostavio po strani, poslu sam dao prioritet i zahtijevao da zakonitost bude jedino načelo u radu lokalne uprave. Danas kada dođete u Opštinu da ostvarite svoje pravo, niko vas ne pita za partijsku knjižicu, ili siguran glas, već se cijeni da li je zahtjev zakonit ili ne. Svi znamo da je pređašnja praksa bila potpuno drugačija. Siguran sam da smo insistiranjem na zakonitom radu eliminisali jednu od najgorih društvenih pojava, a to je korupcija, po kojoj je Budva nažalost bila najprepoznatljivija“.

Carević kaže da, kao moralno i materijalno ostvaren čovjek, čiji motiv upravljanja gradom nije sticanje bogatstva, vjeruje da je dao značajan doprinos da se promijeni loš imidž Budve.

“Nema više dilova sa investitorima, ugrađivanja, namještanja poslova jer te stvari dolaze od vrha opštine i sistemski se prenose na činovnike. Zadovoljan sam što Budva više nije grad skandala. Prošla godina je što se tiče lokalnih javnih finansija bila rekordna. Imali smo pozitivan rebalans budžeta, i sa planiranih 38,5 miliona ostvarili budzet u iznosu od 41 milion. Uspjeli smo da vratimo više od osam miliona duga i da uredno servisiramo sve obaveze. Posebno sam ponosan što smo obezbijedili besplatne udžbenike za sve osnovce, besplatan prevoz za penzionere i učenike i besplatno bavljenje sportom u većini opštinskih klubova, kao i mnoštvo besplatnih kurseva i radonica za naše najmlađe, čime smo dokazali da obrazovanje, sport i kultura mogu biti dostupni i da o njima vodimo posebnu brigu. Nismo zaboravili i naše najstarije jer smo prva opština koja je uvela Super senior kartice i obezbijedila penzionerima značajne popuste u prodajnim i uslužnim objektima, kako bi im makar djelimično olakšali tešku situaciju u kojoj se nezasluženo nalaze“.

Usvajanje budžeta - poruka da je vlast odgovorna

Carević ističe da su usvajanjem budžeta za 2020. poslali pozitivnu poruku građanima - da je gradska uprava odgovorna i savjesna.

“I da ćemo nastaviti putem finansijske konsolidacije i razvoja naše opštine, koja je zbog višedecenijske loše vlasti prijetila da doživi totalnu finansijsku, moralnu i svedruštvenu propast“.

Navodi da je zvanično počeo sa radom i primio prve korisnike Dnevni centar za djecu i da ove godine planiraju proširenje i primanje korisnika starijih od 26 godina. Kaže da je sanirano ukupno 17 kilometara saobraćajnica, započeta izgradnja dva kružna toka, u Bečićima i Petrovcu. “Izgradnjom puta u naselju Blizikuće, dužine od 3,5 kilometara, u saradnji sa mještanima, podigli smo standarde u izvođenju jer se više ne vrši sanacija ulica tako što se presvuče asfaltni sloj, već se radi kompletna kanalizaciona, atmosferska, elektro i telekomunikaciona insfrastruktura, sa rasvjetom i trotoarima. Primjer kvalitetnog pristupa u rješavanju problema predstavlja i sanacija atmosferskog kanala u samom centru grada... Konačno više nemamo poplava... Uradili smo sanaciju Bečićkog potoka, i stvorili preduslove da ove godine krenemo u izgradnju moderne saobraćajnice sa četiri trake. Završili smo i drugu fazu zaobilaznice Bečići - Ivanovići, kao i ulicu u Dubovici koja je predstavljala dugogodišnje nerješiv problem“.

Tvrđava Mogren biće valorizovana

Carević je istakao da su tokom 2019. uradili i nekoliko važnih infrastrukturnih projekata koji su poboljšali turističku ponudu.

“Saniran je put do Velje masline koja je stara više od 2.000 godine i sada je dostupna turistima, kao i put do tvrđave Mogren koja će u narednom periodu doživjeti turističku valorizaciju. Uspješno je završena i prva faza čišćenja bedema u Starom gradu sa čime nastavljamo i naredne godine. Takođe, restaurirana su glavna gradska vrata i obnovljene česme u Starom gradu. Na prostoru Jaza smo uspjeli da riješimo problem sa fekalnom kanalizacijom. Prečistač otpadnih voda je poslije 10 godina konačno stavljen u rad, obnovljena je i izgrađena nova infrastruktura i sada je prostor na plaži Jaz uređen i spreman za turiste. Bez obzira što to nije primarna nadležnost lokalne uprave, značajna sredstva uložili smo u sektor obrazovanja i zdravstva. Rekonstruisan je pod u školskoj sali Mirko Srzentić u Petrovcu, kao i kompletno pedijatrijsko odeljenje u Domu zdravlja, na šta smo posebno ponosni zbog naših najmlađih”.

Ni cent za koruptivni posao oko kolektora

Pored dobrih stvari, ističe Carević, bilo je i onih koje su opterećivale rad njegove administracije, a to je primarno dubioza oko posla sa postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda i kompanijom WTE.

“To ni do danas nije riješeno, a sada imamo i najave napuštanja od strane njemačko-austrijske kompanije. Aktivirane su državne garancije od 29,5 miliona i postoji opasnost da budu aktivirane opštinske od 66 miliona, koje je tadašnje rukovodstvo izdalo suprotno zakonu i prekšilo sve moguće procedure. Sa ovim problemom ćemo se baviti i u narednoj godini i vjerujem da je pred nama dug arbitražni postupak. Sigurno neću dozvoliti da opština plati jedan jedini cent za ovaj dokazani koruptivni posao, osim za ono što je realno izgrađeno i dokazano kroz rad naše komisije“.

Sezona dobra, ali ima prostora za poboljšanje

Navodi i da je poslije 30 godina zamijenjen pod u Mediteranskom sportskom centru i postavljen najsavremeniji parket, u vrijednosti od 100.000 eura.

“Tako da smo uslove za bavljenje sportom značajno poboljšali. U tom smislu preuzeli smo upravljanje sportskim terenima na Jazu i Lugovima i za to opredijeli dodatna sredstva. Što se tiče kulture, Budva je grad koja je prepoznata po brojnim manifestacijama, kao što je Grad teatar, festival Ćirilica i brojni drugi. Iza nas su uspješno organizovani Sea Dance i Bear fest. Ljetnja turistička sezona bila je relativno dobra, ali postoji mnogo prostora za poboljšanje zbog čega smo već počeli pripreme za predstojeću. Ono što svakako možemo da konstatujemo jeste da je Budva grad koji raste i koji se razvija, grad u koji se ljudi doseljavaju da žive tokom čitave godine i da zahtijeva izgradnju dodatnih zdravstvenih i obrazovnih institucija. Naša želja je da Budva postane univerzitetski grad i radićemo u tom pravcu. Posebno smo se trudili da ravnomjerno razvijamo grad jer je činjenica da se na periferiji ništa nije ulagalo decenijama unazad. U tom smislu, pored nabrojanog, asfaltirana je putna mreža u Lapčićima i završen je tenderski postupak za asfaltiranje puta u Poborima. Lično smatram da je zaleđe Budve budućnost u turističkoj ponudi i zalažem se za punu afirmaciju naših sela i tog područja“.

Bonus video: