Carević: Saradnja sa državnim vlastima u najboljem interesu građana

"Danas lokalna uprava funkcioniše na zakonu i propisima, a ne partijskim interesima i političkoj diskriminaciji. To čini suštinsku razliku između nas i naših prethodnika”, naglasio je predsjednik Opštine Budva
2100 pregleda 1 komentar(a)
Sa svečanosti, Foto: Vuk Lajović
Sa svečanosti, Foto: Vuk Lajović

Predsjednik Opštine Budva, Marko Bato Carević, u svečanom govoru povodom Dana opštine, pohvalio se rezultatima administracije na čijem je čelu nepunih 11 mjeseci.

“Prije nego što smo preuzeli vlast, Opština Budva bila je u finansijskim dugovima, neefikasna i netransparentna. Nakon što smo preuzeli odgovornost za upravljanje gradom, konsolidovali smo javne finansije i vratili gotovo 30 miliona duga koji smo naslijedili. Finansijska konsolidacija koju smo postigli značila je i prekid prakse da se zaposlenima u lokalnoj upravi ne isplaćuju zarade i doprinosi. Sada, svakog prvog u mjesecu, svakom zaposlenom redovno isplaćujemo zaradu, redovno podmirijumeo zaostali poreski dug i preko toga ostvarujemo suficit u budžetu. Javne finansije Opštine Budva su u ovom trenutku stabilne kao i funkcionisanje lokalne uprave. I ove godine, ostvarili smo pozitivan rebalans budžeta, što dodatno potvrđuje da radimo odgovorno, savjesno i pošteno. Ono što nas posebno čini ponosnim na sve što smo uradili u proteklom periodu jeste to što iza nas ne stoje afere, već konkretni rezultati rada u korist naših građana”, kazao je Carević

Naveo je da je tokom 2019. godine sanirano i izgrađeno 15 kilometara saobraćajne mreže, a ukupna vrijednost ovih investicija predstavlja rekord u posljednjih 10 godina.

“Pored sanacije, ove godine su rađeni putevi sa kompletnom infrastrukturom, čime smo postavili standarde u budućem radu. Ove godine izgradili smo najdužu saobraćajnicu u Budvi u protekloj deceniji i to u Blizikućama, u dužini od 3,5 kilometra sa kompletnom infrastrukturom. Kao predsjedniku opštine, posebno mi je važno da lokalna samouprava učini sve da se stanovnici periferije grada ne osjete zapostavljenim i da kvalitet njihovog života ne zaostaje za kvalitetom života u centralnom dijelu opštine, zbog čega je ravnomjerni razvoj jedan od prioritetnih ciljeva u našem radu. Ulaganja u ustanove su neophodna za kvalitetan život naših građana. Zbog toga značajna sredstva ulažemo u obrazovne i zdravstvene ustanove. Tamo gdje je centralna vlast zakazala, pokazali smo se odgovorni pred građanima Budve i djelovali i radili i na mjestima gdje prestaje nadležnost lokalne samouprave. Renovirali smo školsku salu u Petrovcu i započeli smo rekonstrukciju kompletnog pedijatrijskog odeljenja u Domu zdravlja. I u narednoj godini ćemo za obrazovanje i zdravstvo uložiti višetruko veća sredstva”, istakao je Carević.

Opština Budva je, kako je ocijenio, danas jedna od rijetkih lokalnih samouprava koja može da se pohvali da je svim osnovcima obezbijedila pravo na besplatne udžbenike, svim učenicima osnovnih i srednjih škola pravo na besplatan đački prevoz i pravo na besplatno bavljenje sportom u opštinskim klubovima.

“Naša vizija je ulaganje u naše najmlađe i svakim danom se trudimo da našoj omladini obezbijedimo najbolje uslove. Da brinemo i o našim starijim sugrađanima pokazuje to što smo prva opština u Crnoj Gori koja je osmislila i sprovodi projekat Super senior kartica za naše penzionere kojima smo omogućili popust u preko 50 prodajnih i uslužnih objekata. Pored toga, za naše starije sugrađane obezbijedili smo i besplatan prevoz na teritoriji naše opštine. To je samo mali znak zahvalnosti za sve što su uradili za ovu opštinu i sve nas i ubuduće ćemo nastaviti u tom pravcu. I pored urađenog, čeka nas još puno posla. Sekretarijat za investicije opštine Budva u ovom trenutku ima ugovorene projekte u vrijednosti od pet miliona eura”, kazao je on

Obećao je da će Opština ispuniti testamentarnu volju najvećeg budvanskog dobrotvora, Toma Luketića.

“Opština će, pod našom upravom, ispuniti njihov zavjet i odužiti se ovim humanim ljudima, gradeći objekat u skladu sa njihovom željom. Na ovaj način pokazujemo da nam je briga o građanima i njegovanje istinskih vrijednosti ispred komercijalizacije jedne od najvrijednijih lokacija u gradu. Naša zamisao je da na ovom lokalitetu, u samom centru grada, izgradimo moderni i multifinkcionalni Kulturni Centar u kom će se nalaziti biblioteka, galerija, multimedijalna sala i razni sadržaji za kulturu. Idejno rješenje je već urađeno, i po dobijanju saglasnosti od strane ministarstva, naredne godine možemo započeti izgradnju ovog, rekao bih, jednog od najznačajnijih projekata u istoriji Budve. I na kraju, ili bolje reći na početku, ljudi. Najveći kapital svakog grada, svake države. Ulažemo u obrazovanje i usavršavanje naših učenika i studenata, vjerujući da u Budvi sjutra mogu planirati budućnost”, kazao je Carević.

On je kazao da je, kada je prije nepunih godinu izabran za predsjednika opštine kao funkcioner Nove srpske demokratije, malo mogao pretpostaviti kakvi ga izazovi čekaju.

“Naviknut na rad u privatnom sektoru, vođeninicijativom i preduzetničkim duhom shvatiosam da ulazim u svijet u kojem su kompromis idogovor neophodni. Da su interesi mnogostruki i često protivni javnom interesu građana. Da je javna uprava bila način da se kupi socijalni mir što je često čini sporom u rješavanju čak i prostih problema. Ipak, uvažavajući različitost pogleda i ideja ljudi kojičine vlast, a prije svega vođen vizijom boljeg grada, smatrao sam da su određeni ciljeviprioritet i založio se profesionalno, a često ilično, da se ti ciljevi ostvare. Bez jake volje, lične i političke, nije moguće napraviti promjene. Promjene u našim navikama, odnosu prema gradu i planiranju, prema zajedničkom i opštem interesu moraju se desiti, nekad i iz samog korijena. Vjerujem da i lično dajem doprinos u tom smjeru. Ostajem pri mišljenju da, uzimajući u obzir ovlašćenja opštine, lokalna samouprava mora sarađivati sa državnim vlastima jer je to u najboljem interesu njenih građana. Prevazilazeći partijske i ideološke razlike, trudiću se i dalje da između dva nivoa vlasti gradim mostove saradnje i razumijevanja. Stupivši na ovu odgovornu dužnost, želio sam da dokažem da se u pravom smilu može biti predsjednik svih građana. Danas lokalna uprava funkcioniše na zakonu i propisima, a ne partijskim interesima i političkoj diskriminaciji. To čini suštinsku razliku između nas i naših prethodnika”, naglasio je Carević.

On je porucio saradnicima da je pred njima veliki posao.

“Odgovorno i marljivo upravljanje gradom mora postati pravilo, a ne izuzetak. Budva se mora brendirati kao grad kulture i tradicije, ali i savremenih trendova. Infrastrukturni projekti nas očekuju na svakom ćošku grada koji se ubrzano razvija. Odgovornost je na svakom građaninu Budve da svoj grad učini ljepšim mjestom za život, ali odgovornost nosilaca vlasti je najveća. U tom smislu, obećavam da ćemo u narednom periodu raditi još bolje, odgovornije, snažnije i da nećemo žaliti sebe i svoga truda zarad cilja da Budva postane bolje mjesto za život svih njenih građana”, zaključio je Carević.

Bonus video: