Careviću otkucavaju dani u fotelji gradonačelnika?

Crnogorska tvrdi da za svoj predlog o razrješenju prvog čovjeka Opštine Budva ima podršku neophodnih 17 od ukupno 33 odbornika. Sjednica na tu temu čim se ukinu mjere Vlade i NKT
15804 pregleda 21 komentar(a)
Slijedi rasprava o povjerenju: Carević, Foto: Zoran Djurić
Slijedi rasprava o povjerenju: Carević, Foto: Zoran Djurić
Ažurirano: 16.04.2020. 21:42h

Gradonačelnik Marko Bato Carević nema više skupštinsku većinu, zbog čega bi mogao prije isteka mandata da napusti fotelju prvog čovjeka Budve.

To je “Vijestima“ nezvanično rečeno u Crnogorskoj, koja za svoj predlog o razrješenju Carevića ima podršku neophodnih 17 od ukupno 33 odbornika.

Sredinom marta, odbornički klub vladajuće Crnogorske sačinio je Predlog za razrješenje predsjednika Opštine Budva, koji je proslijeđen na adrese svih odborničkih klubova u lokalnom parlamentu.

Predlog su potpisali svi odbornici opozicije, njih 13 iz redova Demokratske partije socijalista, kao i Socijaldemokrate. Sa tri odbornika Crnogorske to je ukupno 16 odbornika, a navodno je incijativu potpisao još jedan odbornik, o kojem u Crnogorskoj ne žele da govore, ali je time obezbijeđena natpolovična većina lokalnog parlamenta, neophodna za smjenu predsjednika Opštine.

Careviću po svoj prilici otkucavaju posljednji dani kao gradonačelniku, jer odmah nakon što se ukinu mjere Vlade i Nacionalnog koordinacionog tijela za suzbijanja zaraze, biće organizovana sjednica lokalnog parlamenta na kojoj će se raspravljati o povjerenju.

Da bi predlog bio uvršten u dnevni red skupštinskog zasjedanja, potrebno je da incijativu potpiše 11 odbornika, a preostalo je samo da Crnogorska podnese predlog skupštinskoj službi.

Razlozi zbog čega je Carević izgubio podršku vladajuće Crnogorske, koji će biti predočeni na skupštinsko sjednici, brojni su.

Ono što je Crnogorska u više navrata spočitavala Careviću je loše upravljanje gradom, partijsko zapošljavanje, ali i afere koje je otvorio NVO sektor o kojima su mediji pisali. Naročito je Careviću zamjereno što je lično blokirao grad, predvodeći protest građana protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a potom što je i lično pozivao građane na litije i u njima aktivno učestvovao.

Glasovi Crnogorske bili su i presudni da Carević bude izabran za predsjednika Opštine. On je početkom janura 2019. preuzeo funkciju od Dragana Krapovića. Koalicionim sporazumom iz 2016. dogovorena je rotacija na mjestu predsjednika na polovini četvorogodišnjeg mandata vlasti opozicionih partija.

Da je vladajuća koalicija praktično od dolaska Carevića razjedinjena, bilo je građanima jasno u više navrata. Careviću je prvo spočitavano što je za svoju savjetnicu imenovao funkcionerku DPS-a, a potom su se ređali brojni sukobi unutar koalcije - od dogovora za gradnju sa turskim investitorom, koji je zaključio a potom raskinuo, do toga što nije bilo saglasja o uvođenju moratorijuma na gradnju u Bečićima.

Carević je još ranije kazao da bi bio jako srećan ako se na skupštinskom zasjedanju nađe predlog o njegovoj smjeni.

On je u više navrata govorio da je na mjesto predsjednika došao kao ostvaren čovjek i moralno i finansijski, te da mu taj angažman nije bio potreban za bilo kakvo reklamiranje, već mu je isključivo bio cilj da pomogne građanima i uvede red u Opštinu, koja je godinama bila sinonim kriminala i korupcije.

Carević je ujedno i lider budvanskog Demokratskog fronta i u lokalnom parlamentu taj savez ima podršku pet odbornika.

Ostaje da se vidi da li će DF povući neki politički potez i time doskočiti Crnogorskoj prije održavanja skupštinske sjednice.

I dok se politička situcija u Budvi ponovo zaoštrava, Carević je više nego aktivan, tako da nema dana da nije na terenu, od obilaska investicionih projekta koje Opština izvodi, do pomoći Crvenom krstu, kako bi u vrijeme pandemije najugoroženije porodice u Budvi dobile pomoć u hrani. On je i incirao donošenje ekonomskih mjera kako bi se građanima i privredi pogođenim pandemijom pomoglo.

Bonus video: